Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Culturii, critici la adresa lui Cioloș privind achiziționarea Cumințenia Pământului

Cumintenia Pamântului

Ionuț Vulpescu, vicepreședinte PSD și fost ministru al Culturii, a criticat într-o declarație politică modul total netransparent prin care guvernul Cioloș a decis să achiziționeze sculptura „Cumințenia Pământului”, pentru un preț de peste două ori mai mare decât cel la care lucrarea a fost evaluată de experți acreditați de Ministerul Culturii.

„Subscripția publică pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia pământului” a fost un eșec, cu toate strădaniile guvernanților de a ne convinge de contrariu. Pentru că tot le place tehnocraților să compare administrația publică cu o companie privată, țin să le amintesc că în mediul privat, când atingi mai puțin de 20% din ținta pe care ți-ai propus-o, îți strângi lucrurile și părăsești biroul”, a declarat Ionuț Vulpescu.

Alina Gorghiu, replică după ce Tăriceanu i-a profețit că o saltă DNA

Fostul ministru al Culturii a atras atenția și asupra faptului că guvernanții au dezinformat atunci când, la demararea campaniei pentru subscripția publică, au declarat că dacă nu se va strânge suma de 6 milioane de euro, cei care au donat își vor primi banii înapoi.

„Subscripția publică a demarat printr-un neadevăr spus de către guvernanți: dacă nu se strâng cele 6 milioane de euro, atunci banii vor fi restituiți celor care au donat. Ultima decizie a guvernului Cioloș face exact contrariul: folosește banii pentru cumpărare, dar alocă bani publici în plus, tot împotriva propriilor angajamente, care limitau la cinci milioane de euro contribuția statului”, a afirmat vicepreședintele PSD.

Citește și: VIDEO - AMENINȚAREA lui Iohannis: următoarele ținte ale DNA

Ionuț Vulpescu a atras atenția și asupra nenumăratelor semne de întrebare ridicate de achiziția lucrării lui Brâncuși, printre care lipsa de transparență și prețul dublu față de cel evaluat de experți, deși guvernul Cioloș a recunoscut această evaluare atunci când a decis ca suma cu care statul va contribui să fie de 5 milioane de euro, iar diferența de 6 milioane de euro să fie strânsă prin subscripție publică.

„Există numeroase semne de întrebare în jurul acestei achiziții, iar lipsa de transparență întărește aceste suspiciuni, la fel cum o fac și răspunsurile evazive ale celor care au efectuat-o. În primul rând, ar trebui să știm cum s-a ajuns la suma de 11 milioane, cine a evaluat sculptura și a decis această valoare (...) Este obligatoriu să se prezinte public  mandatul dat noii Comisii de negociere  și cine au fost membrii săi! Cine a autorizat Comisia să accepte prețul de 11 milioane de euro? De ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitații, permițând negocierea direct între proprietari și ministrul Culturii?”.

Potrivit lui Ionuț Vulpescu, „în toamna anului 2014 Ministerul Culturii a fost înștiințat că opera „Cumințenia Pământului” a fost scoasă la vânzare. În foarte scurt timp, guvernul Ponta și-a exercitat dreptul de preempțiune. Printr-un memorandum, Ministerul Culturii a fost mandatat să poarte discuții cu reprezentanții proprietarilor. S-a constituit o comisie la nivelul ministerului și au început negocierile. Din comisie făceau parte atât reprezentanți ai Ministerului Culturii, cât și reprezentanți ai Ministerului Justiției, directorul Muzeului Național de Artă, directorul Muzeului Național de Istorie, și ulterior s-a adăugat un secretar de stat de la Ministerul Finanțelor. După constituirea comisiei, s-a autentificat opera și s-au făcut două expertize, de către doi experți acreditați de Ministerul Culturii. Au făcut o evaluare, după care s-a făcut o medie a celor două puncte de vedere și s-a ajuns la o limită maximă de 5 milioane de euro, care, repet, a fost confirmată și de actualul guvern, motiv pentru care s-a apelat la subscripția publică. Din toamna anului 2014 și până în 2015, la plecarea guvernului Ponta, au avut loc aproximativ 15 întâlniri între această comisie și reprezentanții proprietarilor, care au declinat oferta guvernului”. Fostul ministru al Culturii a mai adăugat că guvernul Cioloș a numit o nouă comisie de negociere și că între cele două comisii, cea nouă și cea veche, nu a existat un schimb de informații. În schimb, după doar două întâlniri, noua comisie a ajuns la un acord cu proprietarii sculpturii pentru prețul de 11 milioane de euro, fără a exista indicii că între timp a fost efectuată o nouă evaluare, care să confirme că sculptura ar valora această sumă.

Ionuț Vulpescu a criticat și modul în care campania pentru subscripția publică s-a desfășurat, accentul fiind pus pe bani și nu pe opera lui Brâncuși, ceea ce a dus la ratarea unei importante oportunități prin care publicului să-i fie făcută cunoscută opera marelui sculptor român.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.