DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fost ministru al Finantelor: Ponta minte privind majorarea pensiilor si salariilor

pinochio

Premierul Victor Ponta si ministrul Muncii Rovana Plumb sustin ca actiunile intreprinse de PNL prin care contesta bugetul pe 2015 la Curtea Constitutionala pot duce la blocarea majorarii pensiilor si salariilor unor categori de bugetari de la 1 ianuarie.

Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu sustine insa ca premierul minte si dezinformeaza. El arata ca exista cadrul legal ca pensiile sa fie indexate si salariile marite si in absenta unei legi a bugetului pe 2015 promulgata pana la 1 ianurie.

"Victor Ponta minte când susține ca nu va putea plăti, de la 1 ianuarie 2015, pensiile indexate, salariile şi alte drepturi bănești majorare din cauza contestării legii bugetului de stat la Curtea Constituțională, de către grupurile parlamentare PNL.

Victor Ponta ar trebui ca, împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, să înceteze să-i mai mintă pe români şi să recunoască faptul că Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice prevede, la articolul 37, foarte clar modul în care se angajează cheltuielile bugetare în anul următor, atunci când legea bugetului nu a fost aprobată cu 3 zile înaintea închiderii exercițiului bugetar. Potrivit art. 37 din Legea 500/2002 privind finanțele publice, ordonatorii principali de credite pot solicita majorarea cheltuielilor bugetare peste prevederile bugetare din anul anterior în condiţii justificate. Astfel, ordonatorii principali de credite au dreptul potrivit legii să solicite Ministerului Finanțelor Publice majorarea cheltuielilor bugetare prevăzute în bugetul pe 2014 cu sumele ce reprezintă indexarea pensiilor, salariile majorate pentru personalul din sănătate şi personalul didactic, precum şi altor indemnizații ce se acordă în 2015, deoarece acestea au fost aprobate prin diferite acte normative. Condițiile privind justificarea majorării acestor cheltuieli prevăzute de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice reprezintă actele normative prin care s-au aprobat aceste drepturi bănești", subliniaza Ialomitianu intr-un comunicat de presa.

El cere premierului sa nu mai dezinformeze si sa nu mai atace opozitia.

"Dacă ar avea un minim de decenţă şi de respect faţă de români, Victor Ponta ar pleca ochii în pământ şi le-ar spune că bugetul pentru anul 2015 este primul buget, de după adoptarea Legii nr. 69/2010, pentru care Guvernul Ponta nu a prezentat anterior Strategia fiscal-bugetară, deşi era obligat de către lege! De asemenea, pentru a se lăuda că va face investiţii în 2015, Victor Ponta a călcat în picioare şi Legea nr. 500/2002 unde se precizează foarte clar faptul că alocările bugetare pentru investiţii se fac în baza unor fişe ale obiectivelor/proiectelor noi, fişe care la Victor Ponta nu există!

Aşadar, îi cerem lui Victor Ponta să renunțe la manipularea opiniei publice şi să nu mai atace nejustificat opoziția, deoarece aceasta îşi exercită un drept constituțional atunci când sesizează Curtea Constituţională asupra unui act normativ adoptat prin încălcarea Legii fundamentale. Românii trebuie să ştie că Legea bugetului de stat pentru anul 2015 conţine nu doar falsuri grosolane, ci şi promisiuni fără acoperire în performanţele viitoare ale economiei. Românii mai trebuie să ştie că Legea bugetului pentru anul 2015 a fost adoptată prin încălcarea mai multor acte normative, în special prin încălcarea Legii nr. 69/2010 a responsabilităţii fiscal-bugetare sau a Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice. Derogări la derogări, dacă … atunci poate, cam aşa a fost redactată şi adoptată Legea bugetului pentru anul viitor, iar viitorul nu sună deloc bine pentru nici un român. Fie că este antreprenor, fie angajat, fie şomer, românul va resimţi din plin efectele unui buget cârpit în grabă şi care are acoperire doar în minciunile unui om politic care încearcă să se reinventeze politic, dar nu mai reuşeşte să păcălească pe nimeni pentru că nu mai are nici un fel de credibilitate", conchide Ialomitianu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.