Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Justiției, despre ordonanța lui Toader: E o semi-amnistie. Dragnea, spălat pentru candidatura la prezidențiale

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Cătălin Predoiu, parlamentar PNL și fost ministru al Justiției, susține, referitor la intenția ministrului Justiței de a emite o ordonanță de urgență care să dea posibilitatea condamnaților să ceară revizuirea în cazul în care în dosarele lor s-au administrat probe pe baza protocoalelor, că Tudorel Toader aproape că îi roagă pe condamnați să se folosească de extensia oferită, menționând că e o semi-amnistie, menită să-l ajute pe Liviu Dragnea.

"Eu nu judec intențiile declarate de ministrul Toader, chipurile să repare «nedreptățile» justiției, ci efectele ei reale, din punct de vedere al principiilor fundamentale ale dreptului penal. O ordonanță precum cea anunțată de Toader încalcă principiul securității juridice, fiindcă vizează hotărâri penale definitive, intrate în puterea de lucru judecat. În plus, există cadru legal existent suficient pentru revizuirea unei hotărâri. De vreme ce condamnații nu au apelat la el, înseamnă că nu aveau de ce, această proiectată OUG, ca și afirmațiile ministrului, aproape că îi roagă să o facă pe extensia legală oferită. În fine, esențial, motivația acestei ordonanțe arată adevăratul ei scop politic, pentru că nicio instanță nu a stabilit că protocoalele sunt nelegale pe de o parte, iar pe de altă parte, nimeni nu a stabilit că s-a judecat pe bază de protocoale", a declarat fostul ministru al Justiției, pentru Mediafax.

Predoiu a spus că în spațiul public s-a criticat exclusiv existența protocoalelor cu SRI, mai puțin conținutul lor și că această critică s-a făcut mai degrabă pe prezumții și nu pe argumente de probe judiciare.

"De-altfel, în spațiul public s-a criticat exclusiv existența protocoalelor, mai puțin conținutul lor și oricum, critica s-a făcut mai degrabă pe prezumții și nu pe argumente de probe judiciare cu privire la aplicarea lor sau argumente legale cu privire la conținutul lor. Nicio instituție a statului nu a făcut și asumat până acum o analiză oficială a conținutului protocoalelor și a aplicării lor în concret. Sau poate că există un astfel de document oficial și eu nu-l cunosc. Singura reacție a instituțiilor statului a fost să denunțe aceste protocoale. Poate că există aceste probleme de aplicare în concret, dar nicio instituție a statului nu a indicat-o și asumat-o oficial, cu antet si semnătura. Și atunci, cum pui prin lege (OUG) în cauză un întreg pachet de hotărâri penale definitive doar pe ideea prezumtivă de viciu susceptibil de revizuire tras din simpla existență a protocoalelor?! Dacă nici asta nu mai e o ingerință legislativă în puterea judecatorească și stabilitatea judiciară, în autoritatea de lucru judecat, ce mai e?!", a mai spus, pentru MEDIAFAX, Cătălin Predoiu.

"În plan politic, câmp liber pentru zburdălnicii pe toate listele de candidaturi ale tuturor celor condamnați, pe care o simplă cerere de revizuire îi transformă din nou în prezumtiv nevinovați, după ce au fost judecați si găsiți vinovați ... . O fi bine?! Pare un fel de mașină de spălat vinovății penale această proiectată OUG. În concluzie, cadrul legal pentru revizuire este suficient, Toader ar ieși din «matca constituțională» cu o astfel de OUG, efectul politic ar fi un cec în alb la candidatura politică al oricărui condamnat penal și transformarea sistemului politic într-un spațiu al condamnaților penal cu «certificat de abuzat penal». Lupii își pun blană de oaie. (..)Reducând la absurd, pe principiul lui Toader, de ce nu ar putea face cerere de revizuire și parchetele la hotărârile de achitare, pentru că “s-au judecat pe protocoale” și dacă asta e un viciu in sine, viciază tot, și condamnările și achitările?! Să fim serioși, e vorba de o semi-amnistie, care beneficiază direct celor condamnați deja. Pentru că nimeni n-are curaj să dea o amnistie, a venit domnul Toader cu această construcție care împacă șefii politici, dar încalcă grav Constituția. E o schizofrenie penală. Se va studia în manuale drept anomalie funcțională a puterilor statutului și exemplu clasic de schimonosire a dreptului după chipul temporar (sperăm) odios al politicului. E o simplă coincidență faptul că la Parlament, când s-au extins motivele de revizuire în CPP, nu s-a inclus și «existența protocoalelor» printre aceste motive, la vremea aceea liderul PSD nefiind condamnat?! Iar acum îi profită OUG și-l spală pentru orice candidatură, inclusiv prezidențială", mai spune Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.