Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de externe al Republicii Moldova consideră prematur referendumul privind aderarea la UE

stiri.md
Moldova UE

Fostul ministru de externe al Republicii Moldova Tudor Ulianovschi a calificat drept "un exercițiu inoportun" decizia președintei Maia Sandu de a organiza un referendum privind aderarea țării la UE înainte de a primi o invitație de la Bruxelles, relatează stiripesurse.md

"În opinia mea, acest exercițiu nu este deocamdată oportun" - a spus fostul ministru la postul de televiziune moldovene "Rlive".

Potrivit afirmaţiilor sale, organizarea unui referendum atunci când oamenii nu au simțit încă beneficiile integrării europene în economie, sănătate, educație și alte domenii este prea riscantă.

"Trebuie să fim responsabili atunci când lansăm un astfel de exerciţiu democratic, pentru că există anumite riscuri. Societatea nu a simțit încă pe deplin beneficiile deschiderii negocierilor de aderare, de aceea organizarea unui referendum acum nu va servi decât la promovarea euroscepticismului" - a subliniat diplomatul moldovean.

Amintim că, la sfârșitul anului 2023, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat prezidențial și a propus Parlamentului să organizeze un referendum pentru ca cetățenii să-și poată exprima opinia cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE. Parlamentul, care este controlat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a votat pentru modificarea Codului Electoral pentru a permite organizarea unui referendum republican în ziua alegerilor parlamentare și prezidențiale. Rezultatele sondajelor de opinie arată o scădere a popularității Maiei Sandu și a partidului de guvernământ pe fondul crizei economice și al protestelor opoziției, care au loc încă din vara anului 2022.

În această situație, președintele moldovean a vorbit despre pericolul unei lovituri de stat și a pledat pentru acordarea de competențe suplimentare serviciilor de informații. În Republica Moldova au fost arestați zeci de activiști din diverse partide, a fost suspendată difuzarea posturilor de televiziune care asigurau timp de antenă opoziției, iar zeci de portaluri de informare au fost blocate. În urma alegerilor locale din noiembrie, PAS a pierdut aproape o treime din alegătorii care l-au votat în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.