Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de externe: Referendumurile din estul Ucrainei sunt o farsă electorală

REFERENDUM 2012 - MAMAIA
Referendumurile organizate duminică în estul Ucrainei "se bazează pe o manipulare în stil sovietic" declară fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi. Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară spune că Vladimir Putin "a atins culmea ipocriziei strategice".

Teodor Baconschi afirmă, la RFI , după referendumurile din Ucraina că "asistăm la o cascadă de înscenări electorale neconstituţionale, care fac parte din strategia lui Putin vizând destabilizarea Ucrainei sau cel puţin a estului ţării. Din câte ştiu, ucrainenii din est şi sud nu simpatizează neapărat noua putere de la Kiev, dar nici nu-şi doresc secesiunea Ucrainei şi cred că ei au participat în număr foarte mic la farsa electorală de ieri".

În opinia fostului ministru de Externe, "totul se bazează pe o manipulare în stil sovietic. Afişele pentru acest referendum opuneau un luptător ucrainean naţionalist, cu un cocteil Molotov în mână, unui miner paşnic care se prezenta în faţa alegătorilor cu un buchet de flori. E aproape înduioşătoare această imagistică".

Teodor Baconschi spune că "Putin acum a atins culmea ipocriziei strategice. Ne amintim că în pre-ziua referendumului făcuse nişte declaraţii, în care îi ruga, chipurile, pe separatiştii de la Doneţk să amâne această consultare populară, când de fapt ea rămâne teleghidată de la Moscova şi are scopul ori de a diviza ţara ori de a o împinge într-o situaţie de război civil".

El crede că "e clar că deja prin toate aceste manevre, Rusia a pus Ucraina în situaţia de a nu putea organiza alegeri generale şi prezidenţiale în condiţii de calm relativ, adică ne dăm seama că scrutinul de la 25 mai începe să fie ameninţat, ar putea fi compromis tocmai prin prezenţa în atâtea puncte din Ucraina a violenţelor stradale şi a unei atmosfere de teroare difuză".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.