Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de Finanțe anunță DEZASTRUL: Se impune o discuție URGENTĂ între Guvern și BNR

Agerpres
BNR

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, susține că ultimele date venite dinspre BNR, care analizează efectele ”taxei pe lăcomie” arată că în 2020 va fi pusă în pericol stabilitatea economică a României, mai ales că este posibil ca în aceeași perioadă să asistăm la falimentul unei bănci.

Citește și: Klaus Iohannis a activat opțiunea NUCLEARĂ: Liviu Dragnea, prins între ciocan și nicovală/ANALIZĂ

”Doua informatii foarte importante despre banci furnizate recent de BNR au fost discutate foarte putin in spatiul public. Nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost abordate in spatiul public aceste informatii daca ar fi aparut cand era alta guvernare.

Prima informatie se refera la profitul net de 1,25 miliarde euro obtinut de banci in Romania, reprezentand o profitabilitate de 15,7% fata de 7,2% media UE. Din scrisoarea prim-vicelui guvernator BNR Florin Georgescu transmisa ministrului de Finante rezulte ca in urma aplicarii taxei pe lacomie aproape toate bancile din Romania vor inregistra pierderi semnificative incepand cu 2020. Sunt informatii care ar trebui sa ne ingrijoreze deoarece acestea nu reprezinta un lucru bun pentru Romania. Este posibil ca profitul bancilor sa fi fost obtinut in urma acordarii de credite polulatiei si firmelor romanesti care nu se pot finanta de la banci din afara Romaniei dar si in urma acordarii de imprumuturi statului si autoritatilor locale.
A doua informatie, daca este adevarata, este foarte grava deoarece se pune in pericol stabilitatea financiara a Romaniei. Nu sunt un aparator al bancilor dar stiu foarte bine ce ar insemna un faliment al unei banci chiar daca aceasta nu are o importanta sistemica. 
Se impune o discutie urgenta intre Guvernul Dacila si BNR pentru ca ambele situatii nu sunt benefice pentru Romania.”, scrie Gheorghe Ialomițianu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.