Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de Finanțe dezvăluie BOMBELE pregătite de Guvern pentru 2015

buget

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, face o analiză extrem de dură a măsurilor luate de Guvern prin intermediul Legii bugetului pe 2015. În analiza sa, Ialomițianu dezvăluie câteva dintre bombele economice care vor exploda în 2015.

”Execuția bugetară pe primele 11 luni din 2014, precum şi ultimele decizii ale Guvernului Ponta arată clar faptul că Victor Ponta alocat banii tăiați de la investiții publice către baronii PSD, din disperarea de a supraviețui cu orice preţ la guvernare.

Potrivit execuției bugetare pe primele 11 luni din 2014 investițiile publice efectuate în această perioadă sunt de doar 24,4 miliarde lei, reprezentând 62,5% din prevederile bugetare din acest an. Tăierea investițiilor publice din acest an a avut efecte devastatoare asupra locurilor de muncă din sectorul privat, deoarece câteva mii de firme din sectorul construcțiilor au intrat în insolvenţă sau în faliment.

Datele comunicate de Comisia Europeană confirmă tendinţele negative din economia românească prin faptul că în anul 2014 în Romania s-a înregistrat o reducere severă a creșterii economice, de la 3,5% la 2% faţă de 2013, tocmai din cauza reducerii dramatice a investițiilor publice.

După aproape trei ani de când conduce Guvernul României, Victor Ponta nu a înțeles nici până astăzi care sunt efectele pe care le generează sacrificarea investiţiilor publice asupra creşterii economice şi asupra prosperităţii românilor. Astfel, banii tăiați de la investiții au fost folosiți de Victor Ponta în luna decembrie pentru a oferi cadouri baronilor PSD, pentru a-şi asigura supraviețuirea la guvernare. Opinia publică a aflat deja cum, în toiul sărbătorilor, Guvernul Ponta a alocat câteva sute de milioane lei  primăriilor conduse de primari PSD din județele Teleorman, Olt, Gorj, Giurgiu, Dâmbovița şi Botoșani, adică exact acolo unde Victor Ponta a avut scoruri electorale foarte bune în alegerile prezidențiale. Alocarea banilor s-a făcut din fondul de rezervă, fără a se preciza destinația acestora, așa cum obligă în mod expres Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, utilizându-se o formulă vagă, cu caracter general şi anume „finanțarea cheltuielilor curente şi de capital”. Modul în care s-a justificat alocarea banilor publici poate fi considerat ilegal şi profund inechitabil pentru cetăţenii români. Miniștrii Dragnea şi Vâlcov motivează acordarea acestor bani din fondul de rezervă prin faptul că nu s-au încasat veniturile din cotele defalcate din impozit pe venit şi că ar fi existat riscul acumulării unor arierate. Cei doi miniștrii au uitat însă să spună că, la prima rectificare bugetară, Guvernul Ponta a tăiat venituri din cotele defalcate de aproximativ 900 milioane lei, iar potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice autoritățile locale aveau obligația să angajeze cheltuielile la nivelul veniturilor rezultate în urma rectificării bugetare. Mai mult decât atât, dacă cei doi miniștri doreau să acopere incompetenţa Guvernului Ponta privind încasările bugetare, trebuiau să aloce bani din fondul de rezervă pentru toate primăriile care au fost afectate de neîncasarea veniturilor din cotele defalcate privind impozitul pe venit, doar către proprii primari.

Este clar faptul că, prin alocarea banilor doar către primăriile PSD, Victor Ponta a dorit să îşi asigure susținerea la guvernare şi în 2015, știind că mulți parlamentari PSD depind la alegerile din 2016 de voturile asigurate de către primari.

Din păcate Victor Ponta nu a învățat nimic din eșecul înregistrat în 16 noiembrie 2014 continuând sa guverneze în folos propriu şi al baronilor PSD, dar împotriva majorităţii românilor, făcându-le acestora viața din ce în ce mai grea prin scăderea puterii de cumpărare, prin lipsa locurilor de muncă şi prin salarii tot mai mici. Sunt lucruri confirmate chiar de analizele consilierului pe probleme economice al lui Victor Ponta.

În aceste condiții, este greu de crezut că Victor Ponta va rezista la guvernare în 2015 având în vedere faptul că a abandonat toate proiectele majore de investiții şi nu oferă românilor nici o perspectivă favorabilă în viitorul apropiat”, arată Gheorghe Ialomițianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.