Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru de Interne din Guvernul Tăriceanu, reţinut de DNA/ UPDATE

primar arestat

Fostul ministru de Interne Cristian David a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore. Acesta este acuzat că ar fi luat mită de 500.000 de euro. Miercuri dimineaţa, fostul ministru a fost adus cu mandat la audieri.

În noiembrie 2014, DNA a început urmărirea penală pe numele fostului ministru liberal Cristian David, pentru luare de mită şi spălare de bani, existând suspiciuni că ar fi primit 500.000 de euro pentru ca o persoană să primească titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzău. Banii au fost ridicaţi de la o agenţie bancară din Bucureşti de către Adrian Mladin, reprezentantul persoanei care a beneficiat de retrocedare, pe data de 1 februarie 2008. În aceeaşi zi, Valeriu Robert Niţescu, suspect în acelaşi dosar, i-a înmânat banii lui Cristian David la sediul MAI.

Vezi şi: Legături şi coincidente interesante în dosarul lui Cristian David!

CE SPUNE OFICIAL DNA:

Ca urmare a îndeplinirii obligațiilor legale ce derivă din prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului DAVID CRISTIAN, ministru al Internelor și Reformei Administrative (în perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008), pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită.

În ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Faptele cu care Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată în cursul anului 2014 constau în aceea că ministrul David Cristian ar fi pretins, în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, prin intermediar, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauza respectivă se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

*******

Valeriu Robert Niţescu, la acea vreme director cabinet al ministrului David, fusese solicitat de Adrian Mladin să-l pună în legătură cu prefectul judeţului Buzău din acea perioadă, Marian Cristinel Bâgiu, deoarece soluţionarea revendicării era tergiversată. Niţescu a promis că va interveni la prefect prin intermediul ministrului David, iar la scurt timp Comisia Judeţeană Buzău pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafeţei de 15 hectare. Pentru intervenţia sa, Niţescu ar fi pretins şi primit 1,1 milioane de euro, iar 500.000 de euro i-ar fi revenit lui Cristian David.

Cristian David, senator de Vaslui în legislaturile 2004-2008 și 2008-2012, a îndeplinit funcția de ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării aquis-ului comunitar (2004-2007) și ulterior pe cea de ministru al Internelor și Reformei Administrative în Guvernul Tăriceanu. Cristian David a ocupat funcţia de ministru degelat pentru românii de pretutindeni în Guvernul Ponta II (decembrie 2012 - martie 2014). După ruperea USL, fostul ministru a părăsit PNL pentru a i se alătura lui Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.