Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru din Georgia, condamnat la 5 ani de închisoare pentru instigare la revoltă

judecator justitie

Liderul partidului de opoziţie "Georgia victorioasă", Irakli Okruaşvili, fost ministru de interne şi al apărării în diferite perioade, a fost condamnat luni la cinci ani de închisoare pentru instigare la revoltă în data de 20 iunie 2019, când sute de manifestanţi ai opoziţiei au încercat să ia cu asalt parlamentul de la Tbilisi, informează EFE şi NewsGeorgia, potrivit Agerpres.

"Acuzatul a fost găsit vinovat de participarea la acţiuni violente în masă, tulburări, rezistenţă armată şi atacuri împotriva reprezentanţilor autorităţilor", arată tribunalul municipal din Tbilisi într-un comunicat difuzat de televiziunea publică.

Avocatul lui Okruaşvili, Mamuka Kipaşvili, a anunţat că va contesta sentinţa pe care a calificat-o drept "nelegitimă"şi dictată de "motive politice".

Acuzaţiile împotriva fostului ministru au la bază acţiunile sale la o manifestaţie care a degenerat în confruntări violente între demonstranţi şi forţele de ordine, soldate cu 240 de răniţi, între care 70 de poliţişti, şi 305 persoane reţinute.

Conform procurorilor, profitând de indignarea miilor de georgieni faţă de vizita unei delegaţii parlamentare ruse la Tbilisi, Okruaşvili împreună cu sute de susţinători ai săi au încercat să intre cu forţa în clădirea parlamentului.

Citește și: Marcel Ciolacu, apel către președintele României: O să venim cu anumite măsuri economice.

Okruaşvili, care a negat că ar fi responsabil de acele evenimente, este considerat drept un deţinut politic de către opoziţie.

Cariera sa politică a fost destul de sinuoasă: fost consilier al preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, el a căzut în dizgraţie în 2006 şi ulterior a fost demis din funcţia de ministru al apărării (2004-2006).

Anul următor, acesta revine în viaţa politică formulând critici dure la adresa şefului statului. Este arestat şi condamnat la 11 ani de închisoare sub acuzaţia că şi-ar fi însuşit bunuri ale operatorului de telefonie mobilă "Geosell" din Georgia, însă profită de eliberarea pe cauţiune pentru a se refugia în Franţa.

Okruaşvili a decis să revină în ţară în noiembrie 2012, după victoria partidului de opoziţie "Visul georgian", al miliardarul Bidzina Ivanişvili, în alegerile parlamentare din acel an din Georgia în faţa formaţiunii lui Saakaşvili.

Cu toate acestea, el a fost arestat din nou de autorităţile georgiene pe aeroportul din Tbilisi, la coborârea din avionul care-l aducea în ţară.

În 2013, un tribunal din Tbilisi l-a achitat pe Okruaşvili în dosarul deschis pe numele său, după ce martorul principal al acuzării a declarat că asupra sa au fost exercitate presiuni pentru a face depoziţii false împotriva fostului ministru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.