Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost premier crede că SMURD poate funcţiona fără Arafat: 'Ar fi grav să nu poată. Nimeni nu e de neînlocuit'

knd.ro
Raed Arafat

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat sâmbătă, la Prima Tv, că SMURD poate funcţiona şi fără şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, “pentru că nimeni nu-i bătut în cuie”, conform news.ro.

Cioloş, fost premier, a fost întrebat dacă are ce să îi reproşeze lui Raed Arafat pentru intervenţiile din ultimele luni.

„Are sau nu are o vină Raed Arafat, asta primul ministru trebuie să ne răspundă. Eu, în 2016 am făcut atunci o analiză după Colectiv, am luat nişte măsuri. Obiectivul şi atunci pentru mine a fost să rezolvăm nişte probleme, mai degrabă decât doar a găsi un ţap ispăşitor. Noi căutăm ţapi ispăşitori sau acari păuni, în loc să rezolvăm problemele sistematic. Deci, în cazul de faţă, în primul rând, ok, trebuie o analiză şi văzut cine e vinovat, că o fi Raed Arafat, că o fi altcineva din ierarhia unei anumite instituţii, OK, trebuie luate măsuri, dar nu-i suficient. Noi atunci, în 2016, dincolo de anumite demisii şi reorganizări instituţionale, am venit şi cu modificări de legislaţie şi cu măsuri pentru creşterea performanţei serviciilor de securitate, de siguranţă care trebuiau să intervină în astfel de situaţii. Ţineţi minte, am făcut atunci chiar nişte exerciţii, după ce am modificat legislaţia şi am umblat şi la dotarea unor instituţii, să vedem şi cum funcţionează lucrurile pe teren în situaţii reale de risc”, a precizat Cioloş.

Emoție și decizie

El a afirmat că trebuie să ne obişnuim ca cei care nu îşi fac treaba să răspundă inclusiv cu poziţia.

“Eu cred că asta e problema mare a noastră, dincolo de tendinţa pe termen scurt şi emoţională şi imediată de a căuta vinovaţi, noi trebuie să ne obişnuim ca cei care nu-şi fac treaba să răspundă inclusiv cu poziţia, pentru că nimeni nu-i bătut în cuie pe o funcţie, indiferent că e o funcţie numită sau aleasă şi să fim obişnuiţi să luăm astfel de decizii, dar să nu ne limităm la ele doar ca să treacă emoţia şi pe urmă să continuăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a completat europarlamentarul REPER.

Întrebat dacă SMURD poate funcţiona fără Arafat, Cioloş a răspuns: “Evident că poate să funcţioneze şi ar fi foarte grav să nu poată să funcţioneze. Nimeni nu e de neînlocuit într-o democraţie, unde mobilizezi, unde ai capacitatea să atragi şi să mobilizeze profesionişti şi să formezi în primul rând profesioniştii respectivi. Nimeni nu e de neînlocuit, nimeni nu e de înlocuit în mod foarte clar şi eu sunt convins, aşa cum îl cunosc pe domnul Arafat, că nu domnul Arafat va spune contrariul. Dânsul e numit, e secretar de stat. Când e o numire politică, cel care îl numeşte poate să îl şi retragă.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.