Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost președinte al Curții Constituționale de la Chișinău: Republica Moldova a fost mereu un copil răsfățat al Europei

Curtea Constitutionala a Moldovei
Alexandru Tănase

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova este un eveniment important, dar care nicidecum nu ne va catapulta peste noapte în Uniunea Europeană. O spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

„Și în perioada Independenței, și în perioada comunistă, și în perioada Alianței pentru Integrare Europeană, dar și până în ziua de astăzi, Republica Moldova este un copil răsfățat al Europei. Au fost încheiate acorduri semnificative la nivel european, care au facilitat exportul în Uniunea Europeană, inclusiv după embargoul rusesc, precum și eliminarea regimului de vize. Actuala guvernare a știut să folosească conjunctura politică, inclusiv războiul din Ucraina, pentru a semna acordul de pre-aderare. Nu cred că cineva așteaptă anumite mesaje puternice la acest summit, Chișinăul transmite mesaje puternice pe parcursul ultimilor ani”, a menționat Alexandru Tănase în cadrul unui interviu cu genericul: „Summitul Comunității Politice Europene în Republica Moldova: eveniment istoric, context regional și oportunități deschise”, realizat de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Tănase, Uniunea Europeană mai degrabă ar aștepta accelerarea ritmului de implementare a reformelor, în mod special din punct de vedere tehnic, de armonizare a legislației.

„Legislația ar trebui armonizată rapid dacă ne dorim să nu mai așteptăm 30 de ani. În Moldova nu există suficiente resurse intelectuale și profesionale pentru a face față acestei avalanșe, nu va fi o chestie simplă, voința politică luată separat nu dă niciun rezultat dacă nu există și partea tehnică, care constă în lucrul de zi cu zi. Sunt o serie de proiecte foarte importante, inclusiv reforma justiției care se află într-un blocaj grav. E un proces complicat, dar cred că ar fi mult mai bine dacă noi am transmite mesaje unde am reușit să facem ceva și cumva să se vadă o dinamică. Nu este neapărat să fie una rapidă, dar acest lucru trebuie să fie însoțit de acțiuni calculate, gândite, bine planificate, care în ansamblu ar obține anumite rezultate nu de moment, dar durabile”, spune Alexandru Tănase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.