Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef al armatei, inculpat pentru abuzuri

UPI
armata columbia

Biroul procurorului general din Columbia îl va inculpa pe fostul şef al armatei Mario Montoya pentru responsabilitatea sa în 104 execuţii extrajudiciare, în cadrul scandalului "falşilor pozitivi", relatează Reuters, citat de Agepres.

Aceste abuzuri au avut loc între 2002 şi 2008, în timpul mandatului fostului preşedinte Alvaro Uribe, când soldaţii au ucis civili şi i-au raportat ca luptători de gherilă ucişi în luptă pentru a beneficia de bonusuri.

Curtea de justiţie de tranziţie (JEP) susţine că cel puţin 6.402 persoane au fost ucise în acest mod, dar unele grupuri ale victimelor susţin că numărul ar putea fi mai mare.

Acuzaţiile împotriva generalul Montoya, acum în retragere, au legătură cu crime comise între noiembrie 2007 şi noiembrie 2008, printre care şi decesele a cinci minori.

În pofida ordinelor primite de la Ministerul Apărării şi de la ierarhia militară de a prioritiza arestarea suspecţilor, Montoya, în vârstă de 72 de ani, nu le-a transmis mai departe şi a continuat să ofere stimulente pentru uciderea lor în luptă, fapt pentru care a fost acuzat de mai multe omucideri în circumstanţe agravante, a precizat biroul procurorului general.

"El a continuat să-i evalueze pe comandanţi plecând de la numărul de morţi raportaţi în luptă", se precizează într-un document al biroului procurorului general consultat de Reuters.

"Generalul Montoya a continuat să exercite presiune asupra tuturor comandanţilor din ţară să se conformeze politicii sale privind rezultatele operaţiunile, în care morţile în luptă erau singurul criteriu pentru evaluarea unei campanii", se adaugă în document.

Montoya a negat anterior că este vinovat de crimele de care este acuzat, în timp ce avocatul său, Andres Garzon, a declarat presei că acest caz este investigat de JEP şi de aceea nu se află sub jurisdicţia procurorului general.

Montoya, care este în prezent în libertate, a fost comandant al armatei columbiene între 2006 şi 2008. El a început să fie cercetat de JEP în 2018.

Zeci de oficiali militari au fost arestaţi şi condamnaţi pentru implicarea în aceste crime, unii apărând în faţa JEP pentru a depune mărturie şi a beneficia de sentinţe reduse faţă de cele care ar fi fost dictate de sistemul juridic obişnuit.

JEP a fost creat în baza unui acord de pace din 2016 pentru a trage la răspundere pe foştii membri ai gherilei Forţele Armate Revoluţionare din Columbia şi pe liderii militari pentru presupuse crime de război.

În sistemul de justiţie obişnuit Montoya este pasibil la o condamnare de 50 de ani de închisoare, dar sub jurisdicţia JEP el va primi între cinci şi opt ani, pe care nu îi va executa într-o închisoare, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.