Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef al spionajului austriac: Există un număr 'remarcabil de mare' de agenți ruși sub acoperire în Austria

ofiter-de-rang-inalt-arestat-de-serviciul-de-securitate-suspectul-este-banuit-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-18495285

Fost șef al spionajului austriac: Există un număr 'remarcabil de mare' de agenți ruși sub acoperire în Austria

Cel mai longeviv șef al spionajului austriac a avertizat cu privire la riscurile ca partidul de extremă dreapta Partidul Libertatea din Austria să revină la putere, totul după alegerile de anul viitor, având în vedere că acesta nu și-a rupt legăturile cu Rusia. Partidul Libertății, cu legături clare cu Kremlinul, se află într-o poziție puternică înaintea alegerilor de anul viitor.

Peter Gridling, care a condus serviciul de informații austriac BVT între 2008 și 2020, a declarat pentru Financial Times că Partidul Libertății a continuat să aibă legături cu Kremlinul, chiar dacă războiul din Ucraina și recentele controverse legate de amestecul Rusiei l-au forțat să fie mai discret.

"Trebuie să fim foarte vigilenți cu privire la cine este pus în fruntea căror ministere. Oriunde avem Partidul Libertății la guvernare, trebuie să ne uităm la intențiile și activitatea lor", a declarat Gridling.

"Eram foarte îngrijorați de contactele Partidului Libertății cu Rusia", a declarat Gridling, când vorbea de mandatul său.

Vezi și: Acesta să fie răspunsul pentru refuzul de a accepta România în Schengen? Importurile Austriei de gaze rusești au explodat: depășesc ajutorul acordat Kievului

"[Am investigat modul în care] Rusia i-ar putea finanța, le-ar putea oferi locuri de muncă ... cum [partidul] ar putea găzdui aceste mese rotunde, răspândind propagandă pur rusească. Ei nu s-au schimbat", a spus Gridling. "Ei au în continuare contacte cu Rusia. Informațiile sunt un joc de lungă durată - iar rușii au o perspectivă foarte lungă. În calitate de fost oficial guvernamental, sunt încă legat de secret. Nu pot să spun tot ce știu sau să scriu despre tot ce știu. Dar vă pot oferi o evaluare în cunoștință de cauză", a continuat el.

Reputația Austriei ca loc de joacă pentru spionii ruși - un motiv de îngrijorare tot mai mare în rândul țărilor europene - este binemeritată, a declarat Gridling, citând un număr "remarcabil de mare" de agenți sub acoperire. El a subliniat că influența rusă în Austria nu a fost însă doar sub acoperire. Compania petrochimică de stat austriacă OMV, deținută parțial de Austria, de exemplu, continuă să importe cea mai mare parte a gazului său din Rusia și, în acest fel, a trimis miliarde de euro Kremlinului în acest an.

Austria – calul troian al Rusiei în Europa? Relațiile Vienei cu Moscova

Context

Intervenția sa publică neobișnuită - o premieră în istoria postbelică a Austriei - are loc în contextul unui climat politic din ce în ce mai dificil, în care mai mulți ani de scandaluri au slăbit partidele principale și au făcut ca mulți alegători să fie furioși / frustrați față de clasa politică vieneză.

Timp de aproape un an, Partidul Libertății a deținut un avans puternic în sondajele de opinie din Austria, ceea ce îl face foarte probabil să reintre, dacă nu să conducă, un nou Guvern de coaliție după alegerile din octombrie 2024.

Gridling a lucrat sub conducerea unui ministru al Partidului Libertății timp de doi ani, între 2017 și 2019, când actualul lider al partidului, Herbert Kickl, a fost ministru de interne. A fost prima și singura ocazie în care partidul a deținut acest minister, acordat de cancelarul de atunci, Sebastian Kurz - care este acum anchetat într--un dosar de corupție. Ministerul Apărării în guvernul Kurz a fost deținut, de asemenea, de un oficial al Partidului Libertății.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.