Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost senator brazilian, condamnat pentru favorizarea unor oameni de afaceri în scandalul Petrobras

arestat

Justiţia din Brazilia a condamnat joi la o pedeapsă de 19 ani de închisoare un fost senator brazilian al unui partid de centru dreapta, aliat al preşedintei destituite, Dilma Rousseff, găsit vinovat că a scos o serie de oameni de afaceri de pe lista suspecţilor scandalului Petrobras, transmite AFP.

Jorge Argello, membru al Partidului Muncitoresc Brazilian (PTB), a fost declarat vinovat de fapte de corupţie pasivă, spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei. Judecătorul federal Sergio Moro a mai ordonat blocarea a 7,3 milioane de reali (2 milioane de euro) din bunurile fostului parlamentar.

Citește și: Premierul muntenegrean acuză Rusia de finanţarea unei campanii anti-NATO

Fostul senator a participat în 2014 la o Comisie parlamentară de investigaţie (CPI) asupra afacerii care zguduie puternica societate naţională a petrolului din Brazilia, Petrobras. El a abuzat însă de această poziţie pentru a cere bani de la oamenii de afaceri suspecţi ca să îi şteargă de lista persoanelor convocate în calitate de martori, potrivit judecătorului.

Sumele de bani erau deghizate în donaţii pentru campania electorală.

"Condamnatul (...) a pus puterea şi posibilitatea de a profita pentru a se îmbogăţi ilegal, perpetuând astfel un ciclu criminal. A comite astfel de crime, pentru membri ai Congresului (parlamentul de la Brasilia), care sunt răspund de legi, este deosebit de condamnabil şi constituie o trădare fundamentală a datoriei lor publice", a scris magistratul în decizia sa.

Fostul senator, închis la Curitiba (sud) din aprilie, este al cincilea responsabil politic condamnat în cadrul acestei afaceri care loveşte elita braziliană după dezvăluirea unei înţelegeri între oameni de afaceri şi diverse partide pentru a frauda fonduri publice, fapt ce a costat peste două miliarde de dolari compania emblemă a ţării.

Afacerea a zguduit serios Partidul Muncitorilor (PT, stânga), care a condus ţara din 2003 - odată cu alegerea lui Luiz Inacio Lula da Silva - până în august 2016 când a fost destituită Dilma Rousseff, acuzată că a cosmetizat conturile publice, anunță Agerpres.

Lula, figură de marcă a stângii latino-americane, este deja inculpat de trei ori în scandalul Petrobras, dar avocaţii săi denunţă o persecuţie politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.