Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta gherilă FARC şi-a suspendă campania electorală: Acuzaţii grave de agresiuni şi sabotaje

The Guardian
FARC

Partidul provenit din fosta gherilă FARC şi-a suspendat vineri campania pentru alegerile legislative şi prezidenţiale din Columbia, acuzând 'agresiuni' şi 'sabotaje' împotriva candidaţilor săi şi cerând 'garanţii' de securitate din partea guvernului, transmite AFP. 'A fost decisă suspendarea temporară a campaniei electorale până când guvernul ne va da garanţii minimale', a declarat Imelda Daza, candidata FARC la vicepreşedinţie, într-o conferinţă de presă la Bogota, conform Agerpres.

Columbienii vor fi chemaţi la urne pe 11 martie pentru a alege viitorul parlament şi pe 27 mai pentru a-l desemna pe succesorul preşedintelui Juan Manuel Santos, care îşi va încheia al doilea mandat de patru ani.

Fosta gherilă marxistă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), dezarmată şi convertită în partid politic în septembrie 2017, sub numele de Forţa Alternativă Revoluţionară Comună, cu acelaşi acronim FARC, va prezenta pentru prima dată candidaţi în alegeri de la înfiinţarea sa în 1964. Decizia de suspendare a campaniei a fost luată în principal din cauza 'agresiunilor' şi 'sabotajelor' la care a fost supus în ultimele zile liderul şi candidatul la preşedinţie al FARC, Rodrigo Londońo, alias Timochenko, a afirmat Imelda Daza.

Acesta şi-a anulat mai multe deplasări în ţară din motive de securitate şi a trebuit protejat de ameninţările de agresiune în timpul întâlnirilor de campanie, a menţionat Imelda Daza. Rodrigo Londońo este creditat cu 1% din intenţiile de vot, fiind plasat ultimul dintre candidaţii la preşedinţie, conform sondajelor recente.

În conferinţa de presă, FARC a susţinut că aceste agresiuni fac parte dintr-un 'plan coordonat, vizând să împiedice participarea politică a unui partid legal constituit în urma acordului de pace' semnat în 2016. Timochenko şi preşedintele Juan Manuel Santos au semnat în noiembrie 2016 un acord de pace care a pus capăt confruntărilor armate de peste o jumătate de secol între forţele guvernamentale şi cea mai veghe gherilă de pe continent. Acest acord le garantează foştilor rebeli zece locuri în parlament - câte cinci în fiecare cameră - pentru două legislaturi de câte patru ani. FARC trebuie totuşi să participe la alegeri, putând obţine chiar mai multe locuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.