Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta judecătoare CCR Simona-Maya Teodoroiu vine cu 'teme de reflecție' pentru revizuirea Constituției

romaniatv.net
Simona Maya Teodoroiu

Fosta judecătoare CCR Simona Maya Teodoroiu, actualmente deputat PSD, oferă de Ziua Constituției României mai multe „teme de reflecție”.

„În calitate de fost judecător al Curții Constituționale trebuie să remarc că, în istoria statelor lumii, constituțiile au reprezentat mereu acele legi fundamentale care au configurat puterile statului în raporturile cu cetățenii, drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, dar și obligațiile și îndatoririle acestora, în vederea eliminării sau cel puțin a restrângerii posibilităților de exercitare abuzivă sau excesivă a puterii statului față de cetățean. De aceea, evoluția evoluția pozitivă a civilizației umane datorează atât de mult constituțiilor adoptate de la o etapă istorică la alta”, a scris Teodoroiu pe pagina sa de Facebook.

„Constituția actuală a României, aprobată prin referendum național, este și trebuie să rămână, indiferent de momentul și forma sa de revizuire, expresia unui contract social și juridic, încheiat între guvernanți și guvernați, a cărui respectare și executare presupune îndeplinirea corectă și la timp a obligațiilor reciproce, concomitent cu exercitarea drepturilor și atribuțiilor publice, înscrise în textele sale”, a adăugat fosta judecătoare CCR.

„Rămân, în continuare, teme de reflecție pentru o viitoare revizuire a Constituției:

Ce fel de republică ne dorim?

Cum pot fi mai bine structurate și echilibrate puterile statului – legislativă, executivă și judecătorească, pentru a preveni abuzurile de orice fel, precum și conflictele juridice de natură constituțională?

Cum putem garanta în continuare o justiție independentă, dar și funcțională, în care dreptul la un proces echitabil să nu fie ignorat?

Cum putem conferi eficiență și efectivitate textelor constituționale privind drepturile fundamentale, precum cel la muncă - spre exemplu, introducerea în textul constituțional a unui criteriu sau valoare de referință privind venitul minim garantat, dreptul la o pensie decentă, la sănătate, la educație – iar acești ultimi doi ani dificili, ai pandemiei, au dovedit lipsa unor garanții efective în acest sens, pentru cetățenii români”, a conchis aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.