Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta secretară în lagărul nazist Stutthof, în vârstă de 96 de ani, a fost repusă în libertate înainte de procesul său

g4media.ro
lagar nazist Stutthof

O fostă secretară într-un lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 96 de ani şi care a fost plasată în detenţie provizorie în Germania după ce a fugit chiar în ziua procesului, a fost repusă în libertate, a anunţat marţi tribunalul din Itzehoe, înainte de reluarea procesului său, informează AFP.

"Măsuri de securitate" au fost ordonate de acelaşi tribunal, fără a fi precizată natura acestora, dar care ar urma să permită prezenţa acuzatei pe 19 octombrie în faţa Curţii de Justiţie unde ea va trebui să răspundă pentru complicitate la omucidere în peste 10.000 de cazuri.

Singura femeie implicată în nazism care este judecată după decenii în Germania, Irmgard Furchner a fugit înainte de deschiderea procesului său, pe 30 septembrie, la tribunalul din Itzehoe. Un mandat de arestare a fost emis împotriva nonagenarei, stârnind stupefacţie la tribunal şi indignarea reprezentanţilor victimelor barbariei naziste. La finalul unei zile rocamboleşti, ea a fost găsită şi în final plasată în detenţie.

Înainte de deschiderea procesului său, acuzata a anunţat într-o scrisoare adresată preşedintelui Curţii, potrivit informaţiilor revistei Der Spiegel, că ea nu vrea să compară în faţa judecătorilor săi, informează Agerpres.ro.

În vârstă de 18-19 ani la data faptelor, Irmgard Furchner, care trăieşte în prezent într-un cămin pentru vârstnici lângă Hamburg, este judecată pentru "complicitate la omucidere în mai mult de 10.000 de cazuri", potrivit Parchetului.

Acuzarea îi reproşează că a participat, prin funcţiile sale administrative, la uciderea de deţinuţi în lagărul de concentrare din Stutthof, în Polonia actuală. Ea a lucrat acolo în calitate de dactilografă şi secretară a comandantului lagărului, Paul Werner Hoppe, în perioada dintre iunie 1943 şi aprilie 1945.

În acest lagăr care se afla în apropiere de Gdansk (Dantzig) au murit 65.000 de oameni, "deţinuţi evrei, partizani polonezi şi prizonieri de război sovietici" fiind sistematic asasinaţi, potrivit Parchetului.

Acest proces ar putea fi urmat de cel al unui bărbat de 100 de ani, fost gardian în lagărul nazist din Sachsenhausen, lângă Berlin.

Niciodată până acum Germania, care multă vreme nu s-a grăbit să-i găsească pe aceşti criminali de război, nu a judecat foşti nazişti atât de vârstnici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.