Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul avocat al Bombonicăi Prodana, AVERTISMENT incendiar: demiterea Guvernului Orban face NELEGITIME numirile din vârful justiției

Toni Neacsu

Fostul avocat al Bombonicăi Prodana, Adrian Toni Neacșu, avertizează că demiterea Guvernului Orban face nelegitime concursurile pentru conducerile Parchetului General, DNA și DIICOT.

Citește și: Marcel Ciolacu AMENINȚĂ PNL cu Avocatul Poporului dacă cele 25 de OUG ajung în Monitorul Oficial: Vom opri acest şir de ilegalităţi

"Procedura numirii procurorilor șefi la vârful sistemului judiciar merge mai departe. Marți, 11 februarie 2020, ora 11.00, sunt programate interviurile la CSM, în vederea acordării avizului consultativ.

Prin demiterea sa ca urmare a moțiunii de cenzură aprobată actualul ministru al justiției nu mai are LEGITIMITATEA de a finaliza această procedură.

Potrivit art. 113 din Constituție, admiterea moțiunii de cenzură înseamnă RETRAGEREA ÎNCREDERII Guvernului acordată de către Parlament ca reprezentat suprem al poporului român (art. 61 alin. 1). Guvernul demisionat nu mai are legitimitatea constituțională dată de votul de încredere primit în Parlament.

În mod similar, ministrul justiției demisionat nu mai are legitimitatea constituțională de a propune numirea funcțiilor la vârf din Ministerul Public.

Mandatul acestora este pe 3 ani și un ministru demisionat, care în cadrul Guvernului nu poate avea decât atribuții de administrare generală, nu poate lua decizii care afectează corecta funcționare a justiției și implicit a României pe următorii ani.

Dacă ar exista bun simț constituțional, ministrul justiției Cătălin Predoiu ar suspenda procedura în curs și ar aștepta ca aceasta să fie finalizată de viitorul ministru plin, numit în baza încrederii acordată de Parlament.

Dacă ar există loialitate reală față de Constituție, Președintele Iohannis ar refuza numirea în funcție a unor persoane propuse de un ministru demisionat, lipsit de legitimitatea trecerii prin Parlament.

Guvernul actual își exercită mandatul limitat în nume propriu, pe persoană fizică, iar nu în numele încrederii acordată de popor prin intermediul organului reprezentativ, Parlamentul României.

Pentru a fi cât se poate de clar este vorba doar de o obligație principială de rezervă pe care ar trebui s-o aibă ministrul justiției, o reținere în a lua decizii definitive importante privind funcționarea justiției pe termen lung. Nici Constituția nici legea organică nu interzic ministrului justiției titular, interimar sau demisionat să propună numirile de procurori-șefi. Însă fidelitatea față de Constituție presupune nu numai respectarea literei ei ci și atașamentul real pentru principiile democratice ale acesteia", a scris Toni Neacsu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.