Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul baron de Neamț, Ionel Arsene, și-a presimțit soarta: Să iert şi să fiu iertat de semeni

Inquam Photos / Octav Ganea
ionel arsene

Se pare că Ionel Arsene și-a presimțit soarta sau poate a avut informația că va fi condamnat la închisoare cu executare cu câteva zile înainte de anunțul public al instanței de judecată. El a cerut anticipat să fie iertat și să aibă puterea să ierte.

„Să iert şi să fiu iertat de semeni“. Baronul Neamţului, Ionel Arsene, are pe pagina de Facebook o postare ciudată, care a apărut cu câteva zile înainte de condamnare şi fuga din ţară. Este însoţită şi de o fotografie.

Între timp pentru că nu a fost de găsit el a fost dat în urmărire internațională de Poliția Română. Se bănuiește că s-ar ascunde în Italia, țară considerată mai sigură de mulți cei din România care au avut probleme cu legea.

Preşedintele Consiliului Judeţean a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare, sentinţa fiind pronunaţă pe 10 martie 2023 de magistraţii de la Curtea de Apel Braşov. A fost acuzat de trei fapte de trafic de influenţă, iar în primă instanţă, la Tribunalul Bacău, a primit 8 ani şi 4 luni, dar pentru că una dintre fapte s-a prescris i s-a redus pedeapsa.

Curtea Braşov trebuia să se pronunţe pe 1 martie a acestui an, dar s-a decis o amânare, pe 10 martie. Înainte de condamnare, se pare că la sfârşit de februarie, Ionel Arsene a fugit din ţară, în Italia, acum fiind dat în urmărire generală. Bănuind că îl aşteaptă ceva „rău“ sau pur şi simplu că este credincios, Arsene posta, pe 26 februarie, următorul mesaj:

„Sunt, Doamne, unul dintre fiii Tăi şi astăzi, în Duminica iertării, vreau să îmi dai putere să iert şi să fiu iertat de semeni! Aşa vom fi pregătiţi să îl primim pe Fiul Tău în noaptea Învierii şi să trăim aşa cum îţi place, împărtăşiţi cu iubire dumnezeiască. În Tine e speranţa noastră şi la Tine alergăm pentru ajutor. Nu-ţi lua faţa de la noi păcătoşii şi nici nu ne lăsa să ne rătăcim, să ne abatem de la calea cea dreaptă! Te rog, Doamne, ascultă-mi rugăciunile! Dă-ne inimă bună şi ai grijă de noi, cei care credem în puterea Ta! Duminică binecuvântată!“.

Faptele imputate şefului CJ Neamţ

Pe 26 februarie, sunt cinstiţi mai mulţi sfinţi, între care Porfirie şi muceniţa Fotini, iar în 2023 a fost ziua de lăsatul secului pentru Postul Paştelui. Revenind la Ionel Arsene, sentinţa i-a fost redusă deoarece s-a prescris fapta în care era acuzat că a primit bani, pentru compromiterea unui adversar politic.

„Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Arsene Ionel sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, faptă săvârşită în anul 2013, prevăzută de articolul 291 alineat 1 Cod penal, raportat la art. 6 şi art. 7 litera a din Legea nr. 78/2000, ca efect al intervenţiei prescripţiei răspunderii penale“, se arată în decizia Curţii Braşov.

Arsene a fost denunţat de fostul primar Gheorghe Ştefan, care a susţinut că i-ar fi dat, în 2013, suma de 100.000 de euro, pentru a interveni la conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în tentativa de a-l „anihila“ pe preşedintele de la acea vreme al CJ, Culiţă Tărâţă. Ideea era ca acesta să fie declarat incompatibil.

Cum tentativa de „compromitere“ a şefului CJ nu a reuşit, Pinalti a cerut restituirea sumei, ar fi primit înapoi doar 20.000 de euro şi a făcut presiuni pentru recuperarea restului, dar demersurile nu au avut efectul scontat. A urmat denunţul, iar pe 19 ianuarie 2018, anchetatorii DNA l-au reţinut pe Arsene.

Altă infracţiune de trafic de influenţă ar fi fost comisă în 2015, tot din vremea când era deputat. Era suspectat că ar fi cerut de la un om de afaceri un procent de 5% din suma de 60 de milioane de lei, bani ce trebuiau alocaţi de Apele Române pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare pe râul Siret.

A treia faptă de corupţie a fost săvârşită în contextul reconstrucţiei Şcolii Icuşeşti, care, în 2014, a fost distrusă total de un incendiu, iar firma soţiei lui Arsene a fost cooptată drept subcontractor, pentru a monta tâmplăria cugeamuri termopan. DNA transmitea că a fost obţinută oneros suma de 150.000 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.