Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul comandant Wagner care a cerut azil în Norvegia vrea să se întoarcă în Rusia: 'Dacă mă vor ucide, OK. Dacă nu o vor face, mulțumesc mult'

digi 24
andrei medvedev

Un fost comandant al grupării ruse Wagner care a cerut azil în Norvegia după ce a trecut granița ruso-norvegiană în ianuarie a declarat că vrea să se întoarcă în Rusia, chiar dacă crede că acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru viața sa, scrie Reuters.

Andrei Medvedev, care a vorbit anterior despre perioada în care a luptat în Ucraina, a declarat într-unul dintre mai multe videoclipuri postate pe YouTube că a decis de unul singur că vrea să se întoarcă în țara sa natală.

Tânărul în vârstă de 26 de ani a spus că se simte ca „un fel de băiat într-un joc mare” din care nu mai vrea să facă parte.

„Sunt pregătit să mă întorc”

„Recent, am decis că sunt pregătit să mă întorc în Federația Rusă. Am contactat ambasada rusă din Oslo pentru ajutor, pentru a-mi facilita întoarcerea”, a spus Medvedev într-unul dintre cele cinci scurte videoclipuri, adăugând că a luat această decizie de unul singur.

El a fugit din Rusia prin granița arctică cu Norvegia în ianuarie. El a spus că a trecut prin garduri de sârmă ghimpată și a evitat o patrulă de frontieră cu câini, auzind gărzile rusești trăgând focuri de armă în timp ce alerga printr-o pădure și peste un râu înghețat.

Povestea sa a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, fiind un exemplu rar de persoană care a dezertat într-o țară occidentală în timp ce pretindea că a luptat pentru grupul de mercenari Wagner în Ucraina.

La vremea respectivă, Medvedev a declarat că a cerut azil în Norvegia pentru că se temea pentru viața sa după ce a fost martor la uciderea și maltratarea prizonierilor ruși recrutați de grupul de mercenari pentru a lupta în Ucraina.

Într-o înregistrare video publicată miercuri, el a declarat că va preda „mâine” - adică joi - documente care, în opinia sa, vor contribui la facilitarea întoarcerii sale.

„Am sperat că aș putea găsi aici pacea și calmul, că aș putea lăsa în urmă toată politica, războiul, armata, dar cumva nu am reușit”, a spus Medvedev în limba rusă.

„Vom vedea ce s-ar întâmpla în Rusia. Dacă mă vor ucide, OK. Dacă nu o vor face, mulțumesc mult. Dacă voi trăi, și mai multe mulțumiri”.

El a fost condamnat în aprilie pentru că a fost implicat într-o bătaie într-un bar din Oslo și pentru că avea asupra sa un pistol cu aer comprimat.

El a declarat atunci pentru Reuters că privește spre viitor, studiind limba norvegiană și sperând să obțină azil.

Reuters nu a reușit să-l contacteze miercuri pe Medvedev prin telefon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.