Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul dictator militar sud-coreean Chun Doo-hwan a murit la 90 de ani - Efusese condamnat la moarte însă pedeapsa a fost comutată

altcoinbuzz.io
coreea de sud

Fostul președinte sud-coreean Chun Doo-hwan, care a condus țara cu o mână de fier după o lovitură de stat militară în 1979 și a provocat proteste masive, a murit marți la vârsta de 90 de ani, a declarat fostul său consilier de presă, citat de Reuters.

Chun suferea de mielom multiplu, iar starea sa de sănătate se deteriorase în ultima vreme, a declarat fostul său secretar de presă Min Chung-ki pentru reporteri.

Fost comandant militar, Chun a condus trupele care au masacrat manifestanți prodemocrație, în 1980, la Gwangju, crimă pentru care a fost condamnat la moarte. Ulterior pedeapsa a fost comutată.

În timpul procesului său de la mijlocul anilor 1990, Chun a apărat lovitura de stat ca fiind necesară pentru a salva națiunea de o criză politică și a negat trimiterea de trupe în Gwangju. "Sunt sigur că aș fi acționat la fel, dacă s-ar fi ivit aceeași situație", a declarat Chun în fața instanței.

Cei opt ani de guvernare a lui Chun au fost caracterizați de brutalitate și represiune politică. Cu toate acestea, perioada a fost marcată și de o prosperitate economică în creștere.

Chun a demisionat în 1987, pe fondul unei mișcări democratice la nivel național, condusă de studenți. În 1995, a fost acuzat de revoltă și trădare și a fost arestat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.