Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul director al FMI Rodrigo Rato, închis pentru corupţie, chemat din nou în faţa instanţei într-un un nou dosar de deturnare de fonduri

decizie instanta

Fostul director al FMI Rodrigo Rato va face obiectul unui nou proces pentru corupţie, a anunţat miercuri justiţia spaniolă, transmite AFP.

Aflat deja în închisoare pentru deturnare de fonduri, fostul director al Fondului Monetar Internaţional între 2004 şi 2007 va fi judecat alături de alte 12 persoane pentru "presupuse acte de corupţie în mediu privat", a indicat tribunalul superior din Madrid.

Parchetul anticorupţie a cerut patru ani de închisoare şi 2,5 milioane de euro amendă împotriva lui Rato, în vârstă de 70 de ani şi care în octombrie anul trecut a fost deja condamnat definitiv la alţi patru ani şi jumătate pentru deturnare de fonduri în perioada în care a condus banca spaniolă Bankia, între 2010 şi 2012.

Citește și: Cine e, de fapt, femeia care l-ar fi ‘îngropat’ pe Radu Mazăre – Guvernul Dăncilă a ‘uns-o’ în funcție

De la finele lui noiembrie, Rato este acuzat într-un alt proces legat tot de Bankia, dar privind de această dată listarea presupus frauduloasă la bursă a băncii, în 2011. Rodrigo Rato este acuzat că a falsificat conturi şi i-a escrocat pe investitori, după ce banca, odată listată, a ajuns în pragul falimentului şi a trebuit "salvată" cu ajutorul unei costisitoare intervenţii a statului.

Salvarea istorică a Bankia a obligat atunci Madridul să ceară de la Uniunea Europeană 41,3 miliarde de euro, în 2012, pentru a evita prăbuşirea întregului sector bancar.

Noul proces anunţat miercuri are în vedere favorurile care ar fi fost acordate de conducerea băncii agenţiilor de publicitate Publicis şi Zenith în schimbul unei mite în valoare totală de două milioane de euro.

Citește și: Viorica Dăncilă, dinamitată din interior! Un greu PSD o ia la rost

Fiecare din părţile implicate va trebui să depună o cauţiune de circa 4,5 milioane de euro pentru a împiedica sechestrarea bunurilor, se precizează într-un comunicat al tribunalului din Madrid.

Rodrigo Rato nu a fost primul şef al FMI care ajunge în tribunal. Succesorul său, Dominique Strauss-Kahn, a fost achitat în 2015 într-un proces în care a fost acuzat de proxenetism. De asemenea, Christine Lagarde, care a preluat postul de preşedinte al FMI după Dominique Strauss-Kahn, a fost găsită vinovată de neglijenţă de Curtea de Justiţie a Republicii Franceze (CJR), deşi nu a fost condamnată la închisoare sau la plata vreunei amenzi, într-un dosar de arbitraj datând din perioada în care ocupa postul de ministru de Finanţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.