Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul general Petr Pavel, favorit în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

alchetron.com
presedinte comitet militar NATO Petr Pavel
Birourile de vot s-au deschis vineri şi se vor închide sâmbătă la ora locală 14:00 (13:00 GMT), rezultatele urmând a fi cunoscute după câteva ore.

Petr Pavel, general în rezervă în vârstă de 61 de ani, care a ocupat o funcţie înaltă în cadrul NATO, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi beneficiază de sprijinul guvernului de centru-dreapta.

Andrej Babis, un miliardar de 68 de ani, care a ocupat postul de premier între anii 2017 şi 2021, s-a angajat în timpul campaniei să oblige guvernul să susţină populaţia în faţa creşterii preţurilor.

Cehii au votat vineri, în prima zi a celui de-al doilea tur de scrutin prezidenţial, în care generalul în rezervă Petr Pavel rămâne favorit în faţa ex-premierului miliardar, Andrej Babis.

Analiştii se aşteaptă la o rată de participare ridicată pentru acest vot care continuă sâmbătă, după o campanie electorală virulentă.

Învingătorul îl va înlocui pe Milos Zeman, politician controversat, care întreţinuse legături strânse cu Moscova înainte de a face o cotitură în momentul invaziei ruse în Ucraina.

Petr Pavel, un fost paraşutist, se află în fruntea sondajelor de opinie, cu 58% şi 59% din intenţiile de vot, faţă de 41% şi 42% pentru rivalul său.

Votând în localitatea Cernoucek, în nordul ţării, fostul general a declarat că vrea să fie un "preşedinte demn" de acest nume.

"Nu voi lansa promisiuni fără acoperire, dar voi spune lucrurilor pe nume", a adăugat el.

Babis, a cărui avere şi probleme judiciare fac din el un personaj controversat, a calificat votul drept un "referendum asupra lui Babis", depunându-şi buletinul de vot la Pruhonice, la sud de Praga.

În primul tur, în care au concurat opt candidaţi, Pavel îl devansase pe Babis, obţinând 35,4% din sufragii faţă de 35% ale acestuia. El a beneficiat între timp de adăugarea voturilor unora dintre concurenţii eliminaţi.

Babis poate conta pe un sprijin stabil al alegătorilor din mişcarea sa populistă de centru stânga ANO, dar, potrivit experţilor, el i-a descurajat pe alegători cu discursuri haotice în timpul dezbaterilor.

Babis este "dificil de înţeles", a apreciat Otto Eibl, un analist de la Universitatea Masaryk.

Campania între cele două tururi ale scrutinului a fost aspră, cu un val de dezinformări care l-au avut drept ţintă pe Pavel şi ameninţări cu moartea la adresa lui Babis şi a familiei sale.

Într-un mesaj fals lansat pe internet, iar apoi reluat prin SMS se afimase chiar că Petr Pavel ar fi murit.

"Foarte onest, dacă sondajele sunt bine făcute, cred că va fi dificil pentru Babis să revină", a declarat pentru AFP Tomas Lebeda, un analist de la Universitatea Palacky.

Chiar dacă rolul său este în special onorific în Republica Cehă, ţară din Europa Centrală cu 10,5 milioane de locuitori, membră a UE şi a NATO, şeful statului numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale şi este comandantul suprem al forţelor armate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.