Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul lider paramilitar Salvatore Mancuso a revenit în Columbia expulzat din SUA. S-a angajat să colaboreze cu autoritățișe

Agerpres - Reuters
Salvatore Mancuso

Fostul lider paramilitar Salvatore Mancuso a fost expulzat marţi în Columbia, după ce a petrecut 16 ani în detenţie în Statele Unite şi s-a angajat să colaboreze cu justiţia columbiană în privinţa a sute de crime, au anunţat autorităţile, notează AFP preluat de agerpres.

Fostul comandant de extremă-dreapta trebuie să răspundă pentru sutele de strămutări, dispariţii şi asasinate comise în anii 1990 şi până la începutul anilor 2000 de către Forţele unite de autoapărare din Columbia (Autodefensas Unidas de Colombia, AUC), un grup paramilitar hotărât să înfrâneze avansul gherilelor de extremă stânga.

Cetăţeanul columbiano-italian, 59 de ani, a coborât din avion escortat, cu cătuşe la mâini şi purtând o vestă antiglonţ, dar zâmbitor, potrivit imaginilor difuzate de Interpol în Columbia.

El s-a angajat să spună adevărul despre legăturile sale din trecut cu politicieni şi oameni de afaceri în cadrul crimelor comise, au anunţat serviciile de imigraţie.

Guvernul de stânga al preşedintelui Gustavo Petro l-a numit, însă, pe Mancuso "gestionar al păcii" la jumătatea anului 2023, în cadrul negocierilor pe care autorităţile le poartă cu mai multe grupări armate, printre care urmaşi ai paramilitarilor precum Clan del Golfo.

Această numire presupune eliberarea sa, a afirmat la acea dată Ministerul Justiţiei.

Ea a fost puternic criticată de opoziţie, în timp ce familiile victimelor speră că întoarcerea lui va clarifica soarta a sute de victime ale conflictului care a devastat Columbia timp de peste şase decenii, opunând gherile, traficanţi de droguri, paramilitari şi armata columbiană.

"Mă pun la dispoziţia guvernului naţional şi a organizaţiilor armate care încearcă să dialogheze cu acesta (...) pentru a sprijini negocierile de pace necesare, indiferent de complexitatea lor", a asigurat Mancuso într-un comunicat publicat în presa locală.

Rodrigo Londono, fost comandant de gherilă FARC care a semnat o pace istorică în 2016, şi fost inamic jurat al lui Mancuso, l-a chemat pe X să "reconcilieze ţara şi să facă publice toate responsabilităţile pentru conflictul armat".

După ce a depus armele în 2006, alături de mii de camarazi de arme, în cadrul unui acord de pace cu preşedintele de atunci Alvaro Uribe (2002-2010), Salvatore Mancuso a fost predat în 2008, contrar termenilor acordului, autorităţilor americane care l-au condamnat la şaisprezece ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Mancuso a afirmat atunci că extrădarea sa în Statele Unite a fost ordonată pentru a evita dezvăluirile despre finanţatorii paramilitarilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.