Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru al Finanţelor, semnal de ALARMĂ: 'România A UITAT ce a învăţat din criza financiară'. Mesaj DUR pentru Teodorovici

economica.net
calcule finante

România a uitat prea repede ce a învăţat din criza financiară, crede fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu. Fostul ministru a venit însă şi cu predicţii. Despre actualul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că îşi va petrece timpul peticind erorile provocate de programul de guvernare, cheia echilibrului bugetar fiind doar la ANAF. Într-un interviu acordat ECONOMICA.NET , Anca Dragu a tras însă şi un semnal de alarmă cu privire la ANAF şi a mărturisiti că, din punctul ei de vedere, Fiscul nu ţine pasul cu nevoile de cheltuieli propuse de guvern şi nici măcar cu creşterea economică.

Citeşte şi: Fostul procuror şef al DNA DESFIINŢEAZĂ protocolul desecretizat: 'Unele dispoziții ÎNCALCĂ legea...'

"Cu siguranta domnul Teodorovici este un om de decizie şi de acţiune. Din păcate dumnealui are două constrângeri în acest mandat : în primul rând trebuie să implementeze un program aberant, asupra căruia nu are nicio putere, iar în al doilea rând, ministrul Finanţelor îşi va petrece tot timpul peticind erorile ce decurg din implementarea acestui program catastrofal.", spune Anca Dragu.

Fostul ministru al Finanţelor susţine, însă, că un proiect esenţial pentru România, care ar aduce schimbări majore, ar fi modernizarea Fiscului.

"Cel mai important este modernizarea ANAF. Ştiţi că România are cele mai mici venituri fiscale din UE, deşi nu are cele mai mici taxe şi impozite. Eu am preluat programul de modernizare a ANAF, început în 2013 cu sprijinul Bancii Mondiale. Termenul iniţial de finalizare era de 4-5 ani, dar au aparut întârzieri la fiecare moment. Am sprijinit în mod direct acest program de modernizare şi informatizare pentru că am avut şi am convingerea că putem îmbunătăţi colectarea veniturilor fiscale. Aceasta ar aduce un tratament egal faţă de toţi contribuabilii, scăderea costurilor administrative pentru contribuabili şi pentru administraţie şi ar permite finanţarea mai multor servicii publice şi obiective de investiţii. O creştere a veniturilor cu un punct procentual raportat la PIB ar însemna 9 miliarde de lei în plus la buget. Iată bani pentru mult-visata autostradă între Moldova şi Transilvania! Şi cum putem construi spitalul republican în 3-4 ani în loc de 20 de ani! Dar pentru mine este evident ca multi factori de decizie nu-şi doresc un ANAF independent şi puternic, pentru că puterea acestor oameni ar scădea.", a mai spus Anca Dragu.

Citeşte şi: Se cer noi DESECRETIZĂRI: Ce protocoale au intrat ÎN COLIMATORUL deputatului Liviu Pleşoianu

Întrebată însă care e posibilitatea ca în viitorul apropiat, România sa apeleze din nou la un împrumut de la FMI, fostul ministru a tras însă un semnal de alarmă şi le-a vorbit jurnaliştilor Economica.net despre riscurile cu care se poate confrunta ţara noastră, care ar fi uitat destul de repede dramele şi problemele ivite în timpul crizei financiare.

"Cred că probabilitatea unui nou împrumut de la FMI în viitorul apropiat este redusă, dar trebuie să fim conştienţi de riscuri. Şi mai cred că nu mai trebuie să ne ascundem mereu în spatele FMI. In acest moment România îşi poate finanţa datoria publică şi nu are nevoie de acord de finanţare cu FMI. Totuşi, finanţarea datoriei publice se face la costuri în creştere ca urmare a unei combinaţii de factori interni şi externi, respectiv din cauza politicilor economice naţionale prociclice şi a tendinţei de diminuare a lichidităţii la nivel global. Împrumuturile de la FMI apar în momentul în care o economie nu se mai poate finanţa, adică nu mai cumpără nimeni titurile de stat. Continuarea politicilor economice iresponsabie şi apariţia unor fricţiuni externe ar putea schimba rapid posibilitatea şi condiţiile de împrumut.

Citeşte şi: Daniel Morar aruncă BOMBA, în SCANDALUL protocoalelor: 'Cât am fost la DNA nu am respectat şi nu am aplicat Protocolul semnat în 2009'

Să nu uităm că 2017 a fost un an de „recorduri”, am avut cea mai mare creştere economică din UE dar şi ce mai mare deficit bugetar în termeni absoluţi şi în termeni structurali. Un investitor va „fugi” întâi din ţările emergente, care deşi au randamente bune în vremuri bune, devin volatile şi vulnerabile în vremuri tulburi. Economiile emergente pot sări rapid de la o creştere economică de +6% la -6%, ceea ce nu se întamplă în cazul economiilor mature. Aşa s-a întâmplat în România începând cu vara lui 2008 şi până la semnarea unui acord de împrumut cu FMI şi CE când nu s-a mai putut împrumuta pentru finanţarea datoriei publice de numai 12% din PIB în acel moment.

Deşi aveam una dintre cele mai mici datorii publice din zonă, deşi ne lăudam cu creşteri economice record de 5-6%, nimeni nu mai avea încredere în economia noastră.  Investitorii s-au retras şi de pe piaţa imobiliară. Ratele bancare la creditele ipotecare au devenit din ce în ce mai mari, deşi valoarea caselor era din ce în ce mai mică. Firma la care lucrezi îşi reduce activitatea sau se închide, salariul scade, deşi trebuie sa acopere rate mai mari. Ce fac aceşti oameni? Suferă, îşi pierd casa, familia sau, în cel mai fericit caz, numai liniştea. Au gresit ei oare? Unde? Acestea sunt drame reale provocate de inconştienţa decidenţilor politici. Şi România le-a trăit, dar le-a uitat prea repede.", a conchis Anca Dragu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.