Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru Lucian Bode lupta pentru asigurarea condițiilor FMI din Energie dar nu ar fi știut niciun moment de 'AFACEREA SUBTERANĂ' a Elenei Udrea

stiripesurse.ro
Lucian Bode

Curtea de Apel București l-a audiat, luni, pe actualul ministru de Interne Lucian Bode, fost ministru el Economiei din timpul guvernului Ungureanu, în dosarul de mare corupție al Elenei Udrea, privind pretinse fapte de trafic de influență legat de contractele Hidroelectrica cu omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

În fața instanței fostul demnitar ce asigura bunul mers al Economiei, Lucian Bode , a explicat în detaliu ce a făcut în scurta perioadă de timp de la numirea sa în cadrul cabinetului Ungureanu și până la căderea Guvernului prin moțiunea de cenzură din aprilie 2012.

„Cand am preluat controlul în guvernul Ungureanu aceste contracte dintre Hidroelectrica si mai multe companii faceau obiectul unei condiții i.puse de FMI cu care România era în acord și anume FMI solicita României să anuleze aceste contracte bilaterale. Sa le rezilieze.

În februarie  2012 când am preluat mandatul acest proces de anulare respectiv de renegociere era in derulare obiectivele fiind:

Pe de-o parte era vorba de rezilierea contractelor.

Citește și: Filmul ȘANTAJULUI președintelui CJ Călărași față de procurorul care îl ancheta - Îl amenința cu sesizări fictive, televiziunea și spunea că 'va face balamuc'

Acolo unde rezilierea se considera a nu putea fi realizabilă se urmăreau reducerea cantității lucrate de energie. Reducerea valabilității contractelor.

Creșterea prețului energiei livrate prin acele contracte. Introducerea unei clauze, ca atunci când era seceta si nu se putea produce energie Hidroelectrica trebuia sa livreze mai puțin.

În scurta perioada în care am fost ministrul Economiei în România perioada coincidea cu cea in care FMI acea o misiune aici.

Evident ca printre obiectivele FMI la capitolul energie figura wi stadiul negocierii rezilierii contractelor bilaterale”m a explicat Bode.

După ce a picat Guvernul...

„Guvernul ungureanu a fost demis prin vot în timp ce misiunea FMI era în desfășurare iar procesul de reziliere era si el in curs in timpul moțiunii de cenzură din 27 aprilie 2012.

Din ce îmi amintesc echipa de negociere desemnată de Hidroelectrica ajunsese la momentul 27 aprilie 2012 cu renegocierea acestor contracte la următoarea fază: pentru anumite contracte tarifele au crescut, pentru altele durata de valabilitate a scăzut, pentru unele s-a modificat contractul pentru introducerea clauzei, jdoar ca acestea in evaluările noastre de atunci duceau la un câștig pentru statul roman.

Din punct de vedere monetar aducea la stat câteva zeci de milioane de euro. Prin scăderea cantității de energie ...

Rolul avut de ministerul Justiției in acest proces de reziliere a acestor contracte stiu ca atunci ministerul Justiție a fost chemat sa se pronunțe privind condițiile legale .

Din ce îmi amintesc MJ atunci s-a pronunțat pe baza unei expertize asupra faptului ca anumite contracte conțineau clauze specifice ce conform reglementărilor legale unele puteau fi reziliate unilateral iar aceasta decizie putea întra în ibigoare imediat.

Clauza de reziliere pact comisoriu de grad 1 sau patru. Cele cu clauza de grad 1 nu puteau fi reziliate pe loc. Energia trebuia livrată imediat”, a mai arătat martorul Lucian Bode.

Curiozitatea instanței și amenzia martorului...

„Judecatoarea: ați purtat vreo discuție cu Anamaria Topoliceanu??

Din ce imi amintesc cu ea am purtat multe discuții. Ea era președinte la CNI. Eu eram președintele organizației  județene. Eram parlamentar si eram interesat ca proiectele de investiții din Sălaj sa isi urmeze cursul.

În patru ani cred ca am discutat de 10-15 ori. Pe subiectul contractelor bilaterale nu imi amintesc sa fi discutat direct.

Ea nu avea in atribuții aceste contracte bilaterale dar era un subiect abordat de presa ori de câte ori ieșea public.

Nu-mi amintesc să fi vorbit cu Anamaria Topoliceanu despre contracte bilaterale.

Judecatoare: Excludeți varianta deci??

Dacă nu îmi amintesc nici nu pot fi precis. ....

......

Discutam acest subiect cu foarte multe persoane din guvern, din MJ, din Hidroelectrica.

In acest context e posibil ca și Anamaria topoliceanu sa fi discutat....

Nu știu de ce spune Anamaria Topoliceanu că a discutat cu mine pe tema contractelor bilaterale și cu precădere cel privind Hidroelectrica.

Nu îmi amintesc să fi vorbit vreodată pe aceasta tema nici cu Elena Udrea”, a mai spus martorul Bode.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.