Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru, Marius Dunca, spune că 185.000 de contracte part-time au fost schimbate în contracte cu normă întreagă după ultimele reglementări

dunca

Senatorul PSD Braşov, Marius Dunca, a declarat, vineri, că introducerea reglementărilor privind plata contribuţiilor pentru angajaţii part-time a făcut ca în ultima perioadă un număr 185.000 de contracte part-time să fie schimbate în normă întreagă, ceea ce demonstrează că anterior unii dintre aceşti angajaţi au fost supuşi unui abuz din partea unor angajatori, conform Agerpres.

''Sunt foarte multe situaţii în care, de fapt, contractele part-time erau folosite pentru a evita plata impozitului pe un salariu normal şi contribuţiile aferente, inclusiv la Pilonul I de pensii. Restul salariului, pentru munca de opt ore pe zi, era plătită pur şi simplu în mână. Dacă acum angajatul îşi primea leafa aşa cum s-a înţeles cu patronul, la pensie avea să sufere. Aşa că multe contracte au fost modificate în favoarea celor care muncesc. Totuşi, au apărut disfuncţionalităţi în cazul celor care lucrează câteva ore, dar Guvernul a venit să le corecteze acum. Nimeni nu va veni cu bani de acasă pentru plata contribuţiilor, indiferent că lucrează câteva ore la stat sau în mediul privat. Angajatorul va plăti diferenţa, dar, foarte important, în numele salariatului'', declară senatorul Marius Dunca, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Reprezentantul PSD Braşov arată că statul încurajează munca plătită corect şi care îi poate asigura o pensie decentă celui care o prestează, acesta fiind motivul pentru care contribuţiile au fost transferate de la angajator la angajat, pentru ca ele să ajungă la fondul de pensii. Totodată, prevederea legală ca la contractele pentru câteva ore să fie plătite contribuţii cât pentru normă întreagă a fost propusă în acest scop, iar "introducerea acestor reglementări a făcut ca 185.000 de contracte part-time să fie schimbate în contracte cu normă întreagă, ceea ce demonstrează un abuz din partea unor angajatori".

Potrivit documentului citat, contribuţiile nu trebuie să fie la valoarea aferentă salariului minim pe economie în cadrul a trei categorii: dacă o persoană are un contract cu normă întreagă şi unul part-time, pentru cel din urmă va plăti contribuţii la nivelul venitului acelui contract part-time; dacă din mai multe contracte part-time, o persoană atinge cel puţin nivelul salariului minim, va plăti contribuţii sociale aferente salariului minim o singură dată, nu pentru fiecare dintre contractele part-time.

A treia categorie se referă la cei care nu pot desfăşura o activitate cu normă întreagă din diverse motive prevăzute de lege, dând ca exemplu persoanele cu anumite forme de dizabilităţi, însă şi aceştia nu vor fi obligaţi să plătească contribuţii la nivelul salariului minim pe economie, se mai menţionează în comunicatul senatorului Marius Dunca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.