Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ofițer condamnat pentru asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia, grațiat pentru participarea la războiul din Ucraina

Ria Novosti
Serghei Khadzhikurbanov

Fostul agent al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate Serghei Khadzhikurbanov, care a fost condamnat pentru organizarea asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia, a participat la „operațiunea militară” din Ucraina și a fost grațiat, a declarat pentru RBC avocatul Alexei Mikhalchik.

„În cadrul primului contract, Khadzhikurbanov a participat la operațiunea militară specială în calitate de prizonier, ulterior a fost grațiat și acum participă în calitate de militar independent, după ce a încheiat un contract cu Ministerul Apărării. A lucrat în forțele speciale în anii '90, are experiență, probabil de aceea i s-a oferit imediat un post de comandă. Cred că, într-un fel, s-a făcut dreptate, deoarece cred că nu a fost implicat în uciderea Annei Politkovskaia", a declarat avocatul pentru RBC.

Asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia

Jurnalista Novaya Gazeta, Anna Politkovskaia, a fost ucisă pe 7 octombrie 2006 în intrarea unei case din Moscova. Clientul  care a comandat crima nu a fost găsit, anchetatorii cred că Lom-Ali Gaitukayev este organizatorul. În 2014 a fost condamnat la închisoare pe viață, iar în 2017 a murit într-o colonie.

Pe lângă Gaitukayev, nepoții săi Dzhabrail, Ibragim și Rustam Makhmudovy, fostul ofițer Khadzhikurbanov și fostul ofițer al Departamentului de Poliție din Moscova, locotenent-colonelul de poliție Dmitri Pavlyuchenkov, au fost găsiți vinovați de organizarea și executarea asasinării lui Politkovskaia. Khadzhikurbanov a fost condamnat în 2014 la 20 de ani de închisoare (deși un juriu anterior l-a găsit nevinovat în 2009).

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în 2019 că a făcut totul pentru a rezolva asasinarea lui Politkovskaia, dar persoana care a comandat crima este încă necunoscută pentru anchetă.

Alți deținuți grațiați pentru participarea la războiul din Ucraina

La începutul lunii noiembrie, s-a aflat despre grațierea luptătorului PMC Wagner Vladislav Kanyus, care a fost condamnat anterior la 17 ani într-o colonie de regim strict pentru uciderea brutală a studentei Vera Pekhteleva, în vârstă de 23 de ani.

În luna iunie a acestui an, părinții fetei au declarat pentru NGS42.RU că Kanyus ar putea să se alăture PMC "Wagner" și să meargă în zona de operațiuni speciale în aprilie 2023.

"Condamnații, inclusiv cei condamnați pe articole grave, își răscumpără cu sânge crima pe câmpul de luptă. Ei răscumpără cu sânge în brigăzile de asalt, sub gloanțe, sub obuze", - a comentat cu privire la grațiere secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.