Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul Parlament a făcut praf creșterea salariilor profesorilor

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

Fostul Parlament a făcut o gafă de proporții în încercarea de a majora salariile profesorilor și de a opri planul fostului Guvern de amânare a creșterii salariilor. Explicațiile sunt oferite de Curtea Constituțională.

Inițial, salariile profesorilor ar fi trebuit să crească la 1 septembrie 2020.

Fostul Guvern Ludovic Orban a amânat pentru 1 septembrie 2021 creșterea salariilor profesorilor. Amânarea s-a făcut prin Ordonanță de Urgență.

Fostul Parlament (cu o majoritate PSD-UDMR-Pro Romania) a adoptat apoi o lege care ABROGĂ articolul legat de amânarea creșterilor salariale pentru 2021.

Guvernul a atacat la CCR decizia Parlamentului.

Judecătorii CCR au decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, că este neconstituțională abrogarea de către Parlament a amânării creșterii salariilor profesorilor pentru că simpla abrogare a articolului nu înseamnă automat revenirea la varianta inițială de creștere a salariilor de la 1 septembrie 2020.

Ceea ce a făcut Parlamentul, potrivit CCR, nu a fost să anuleze amânarea creșterilor salariale, așa cum și-a dorit, ci să anuleze cu totul prevederea legală în baza căreia cresc salariile profesorilor.

S-a creat astfel un vid legislativ.

Cu alte cuvinte, CCR spune că dacă s-ar promulga legea în forma adoptată de Parlament, atunci nu ar exista niciun cadru legal pentru creșterea salariilor.

Urmează ca legea să revină în Parlament pentru a fi reparată.

COMUNICATUL CCR:

  • art.I pct.9 din legea criticată abrogă art.43 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care amână creşterea drepturilor salariale ale cadrelor didactice pentru 1 septembrie 2021], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.38 alin.(4 ind.1) din Legea-cadru nr.153/2017, în redactarea dată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 [care stabilise creşterea drepturilor salariale ale cadrelor didactice pentru 1 septembrie 2020]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-a fi ajuns la o situaţie incertă cu privire la etapizarea creşterii drepturilor salariale pentru personalul didactic. Abrogarea pură şi simplă a art.43 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea etapelor de creştere a drepturilor salariale pentru personalul didactic prin modificarea corespunzătoare a art.38 alin.(4 ind.1) din Legea-cadru nr.153/2017, ar fi generat o situaţie juridică confuză, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.41 din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, etapizarea creşterii drepturilor salariale pentru personalul didactic stabilită prin art.43 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020”.

Citește și: Ministerul Muncii: 'Guvernul a majorat salariul de bază minim brut pe ţară la 2.300 lei lunar' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.