Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul patinator Reinier Paping, eroul legendarei 'Curse a celor 11 oraşe', a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Reinier Paping, considerat un adevărat erou în Ţările de Jos, după ce a câştigat o cursă legendară de patinaj în urmă cu mai bine de o jumătate de secol, a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani, anunţă presa olandeză, citată de AFP. Fostul patinator "a murit după o scurtă maladie", a declarat familia sa pentru postul de televiziune NOS, arată Agerpres.

Paping a devenit celebru după victoria sa în "Cursa celor 11 oraşe" ("Elfstedentocht" în versiunea originală), pe 18 ianuarie 1963.

Atunci când condiţiile meteo permit desfăşurarea sa, această prestigioasă cursă, monument al sportului şi mare sărbătoare populară în Olanda, îi poartă pe patinatori pe un traseu de 200 km, pe canale îngheţate din unsprezece oraşe din Friesland, în nordul ţării.

Evenimentul din 1963 este considerat pe scară largă ca fiind cel care a avut loc în cele mai dure condiţii, temperaturile scăzând în acea zi la minus 18 grade Celsius.

Paping a reuşit să termine acest maraton de patinaj, numit de atunci "Infernul din 63", în 10 ore, 59 minute şi 22 secunde.

"Datorită victoriei sale, Paping a obţinut două abonamente la patinoarul din Deventer şi un port-ţigaret de argint", a raportat NOS. "Dar mai presus de toate, el a câştigat gloria veşnică".

"Viaţa mea s-a schimbat din ziua aceea.Toată lumea a vrut să vorbească cu mine, chiar şi astăzi", declarat Paping la începutul acestui an, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.

Din 1963, "Elfstedentocht" a mai avut loc doar de trei ori, în 1985, 1986 şi 1997, din cauza temperaturilor ridicate, puse pe seama încălzirii globale. În total, "Cursa celor 11 oraşe" s-a putut desfăşura doar de 15 ori de la crearea sa, în 1909.

Poveşti despre greutăţi, membre îngheţate şi degerături au adăugat notoritate acestei curse. Recordul este deţinut de legenda patinajului Evert van Benthem, în vârstă de 63 de ani, care a câştigat ediţia din 1985 cu timpul de 6 ore şi 47 de minute, reuşind să-şi păstreze titlul în anul următor.

Ultima ediţie, cea din 1997, a fost urmărită de 9,2 milioane de telespectatori în Olanda, respectiv 65% din populaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.