Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul președinte al Ecuadorului, suspectat de o tentativă de răpire

Operation World
Ecuador

Justiţia ecuadoriană l-a convocat luni pe fostul preşedinte Rafael Correa, care trăieşte în prezent în Belgia, ca suspect că ar fi comandat o tentativă de răpire a unui opozant politic în 2012, a anunţat parchetul, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Judecătoarea Daniella Camacho a acceptat cererea parchetului şi a ordonat fostului şef al statului (2007-2017) să se prezinte "la fiecare 15 zile" în faţa instanţei începând din 2 iulie, în cadrul anchetei asupra tentativei de răpire a fostului deputat Fernando Balda de către poliţişti ecuadorieni în Columbia, a precizat parchetul pe Twitter. 

Judecătorul a "ordonat ceva incredibil, ca o persoană care trăieşte în Belgia, care îşi are familia în Belgia şi care îşi are locul de muncă în Belgia să vină din 15 în 15 zile în Ecuador doar pentru a se prezenta la tribunal", a declarat presei avocatul lui Correa, Caupolican Ochoa. 

La rândul său, apărarea lui Balda a avertizat că, potrivit legii, fostul preşedinte nu va putea fi judecat pentru răpire dacă nu se prezintă la tribunal. 

"Nu va fi posibil să fie judecat în contumacie, el ar putea fi fugar în următorii şapte ani şi apoi să se întoarcă" în Ecuador, a declarat avocatul domnului Balda, Felipe Rodriguez. 

Balda va cere emiterea unui ordin de arest preventiv împotriva lui Correa dacă nu se va prezenta în faţa unui tribunal ecuadorean în 2 iulie, a adăugat el.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti

În cursul audierii la Quito, procurorul general Paul Perez ceruse, între altele, ca măsură preventivă, "utilizarea unui dispozitiv electronic" de supraveghere pentru Rafael Correa, dar această cerere a fost respinsă de judecător. 

Anterior, fostul preşedinte, care locuieşte la Bruxelles de când a părăsit puterea în mai 2017, afirmase pe Twitter:"Nu ştiu pentru ce sunt citat şi nici ce mi se impută". 

Justiţia nu a precizat motivul exact al citării penale a fostului şef de stat. 

Mai multe zeci de susţinători ai lui Correa au protestat luni în faţa tribunalului împotriva acestei măsuri a justiţiei. Ei l-au calificat drept "dictator" şi "corupt" pe actualul preşedintele Lenin Moreno, fost aliat al lui Correa. 

Fernando Balda, ex-parlamentar al Partidului Societatea Patriotică (PSP), în opoziţie faţă de Rafael Correa, afirmă că, atunci când se afla la Bogota în 2012, cinci persoane - acţionând din ordin prezidenţial - îl constrânseseră să urce într-o maşină. Dar poliţia columbiană a interceptat vehiculul şi a împiedicat răpirea. 

Trei agenţi ai serviciilor de informaţii din poliţie sunt încarceraţi în acest dosar, precum şi un fost comandant al poliţiei şi un ex-şef al Ministerului naţional al Informaţiilor, arestat duminică în Spania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.