Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier britanic John Major acuză 'ultraşii' Brexit-ului că doresc o ruptură totală de UE

pixabay.com
brexit

Fostul premier britanic John Major a susţinut, într-un articol apărut duminică în publicaţia The Mail on Sunday, că în Partidul Conservator din care face parte există 'ultraşi' ai Brexit-ului, adică politicieni care doresc o ruptură radicală cu Uniunea Europeană şi să 'reducă la tăcere' orice disidenţă în cadrul formaţiunii politice.

El a subliniat că un eventual eşec al negocierilor dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană pentru stabilirea condiţiilor Brexit-ului va face ca relaţiile comerciale britanice cu blocul comunitar să cadă sub incidenţa regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerciale (OMC), o situaţie ce va fi dezavantajoasă. Fostul premier argumentează că într-o asemenea eventualitate circa 90% din exporturile britanice către statele UE vor deveni mai scumpe, din cauza taxelor vamale.

Citește și: SUA şi Etiopia antrenează militari din Uniunea Africană pentru a lupta împotriva islamiştilor

'A sosit momentul ca minoritatea de 'ultra-Brexiteers' - cei care cred într-o ruptură totală de Europa - să înceteze să-i reducă la tăcere pe aceia care au o părere opusă. Nu este doar neconvingător, dar şi profund nedemocratic', a scris John Major, conform textului preluat de The Guardian. El nu i-a numit direct pe cei la care se referă, dar conform acestei publicaţii a făcut aluzie la liderii campaniei pro-Brexit la referendumul din 23 iunie 2016, respectiv Boris Johnson, Michael Gove, Iain Duncan Smith şi Jacob Rees-Mogg.

John Major apreciază că această tabără a câştigat referendumul prin 'date false şi promisiuni deşarte', iar acum ea 'lansează atacuri dure şi personale la adresa guvernatorului Băncii Angliei, judecătorilor, funcţionarilor publici, politicienilor străini şi altor oficiali', anunță Agerpres.

Fostul premier acuză tabăra care a susţinut ieşirea din UE în campania premergătoare referendumului din 23 iunie că a vorbit electoratului numai despre beneficiile părăsirii blocului comunitar, cum ar fi redirecţionarea către sistemul britanic de sănătate a fondurilor alocate în prezent bugetului comunitar, şi a ocolit dezavantajele ieşirii din UE, precum accesul mai dificil la piaţa europeană unică sau perspectiva unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.