Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier britanic Tony Blair avertizează: 'Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice a Occidentului'

heraldscotland.com
Tony Blair

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că epoca de dominație politică și economică a Occidentului se apropie de sfârșit, subliniind acțiunile Federației Ruse în Ucraina și ascensiunea Chinei ca "a doua superputere" a lumii, potrivit Sky News.

În cadrul prelegerii anuale de la Fundația Ditchley, fostul premier a declarat că națiunile occidentale trebuie să își majoreze cheltuielile pentru apărare pentru a-și menține superioritatea militară, extinzându-și în același timp sistemul de "soft power" prin crearea de legături cu țările care se dezvoltă.

El a menționat că invazia "brutală și nejustificată" a Rusiei în Ucraina a arătat că nimeni nu se mai poate aștepta în mod automat ca marile puteri mondiale să respecte normele internaționale acceptate.

"Ca urmare a acțiunilor lui Putin, nu ne putem baza pe conducerea chineză să se comporte în modul pe care îl considerăm rațional", a spus politicianul.

"Nu mă înțelegeți greșit. Nu spun că, în viitorul apropiat, China va încerca să cucerească Taiwanul cu forța. Dar nu ne putem baza politica noastră pe certitudinea că nu o va face. Și chiar dacă lăsăm Taiwanul deoparte, realitatea este că, sub conducerea lui Xi, China concurează pentru influență și o face în mod agresiv", a mai spus Blair.

El a precizat că cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va avea loc în China, nu în Rusia, și a cerut o strategie pentru a contracara creșterea puterii acestei țări.

"Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice a Occidentului", a subliniat fostul prim-ministru al Marii Britanii. „Lumea va fi cel puțin bipolară și posibil multipolară. Pentru prima dată în istoria modernă, Estul poate fi pe picior de egalitate cu Vestul”, a mai precizat Blair.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.