Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier Ehud Barak: Guvernul Netanyahu arată 'semne de fascism'; ar putea fi nevoie de o 'revoltă non-violentă' în masă

Ehud Barak

Fostul prim-ministru israelian Ehud Barak a acuzat noul guvern condus de Benjamin Netanyahu că lucrează pentru a dărâma democrația israeliană și a declarat că acesta poartă "semnele fascismului", transmite Times of Israel.

Luând cuvântul la o ceremonie de comemorare a succesorului său în funcția de șef al Statului Major al IDF, Amnon Lipkin-Shahak, care a murit în 2012, Barak a declarat că, dacă Înalta Curte de Justiție se va dovedi incapabilă să apere Israelul și democrația sa de coaliția de dreapta dură, cetățenii Israelului vor trebui să organizeze "o revoltă non-violentă" pentru a o doborî.

"Ca cineva care l-a cunoscut bine pe Amnon [Lipkin-Shahak], pot presupune ce ar fi spus el despre acest guvern - că a depus jurământul în mod legal, dar că acționează în mod clar în mod ilegitim", a declarat Barak, care l-a învins pe Netanyahu pentru a deveni prim-ministru în 1999 și care a fost ulterior ministru al apărării sub conducerea lui Netanyahu.

"Acest guvern dă o lovitură de stat în Israel sub ochii noștri, cu rasismul, corupția, castrarea sistemului de justiție, politizarea poliției și subminarea lanțului de comandă în cadrul IDF", a spus Barak.

"Cei care caută să se sustragă de la procesele penale și-au unit forțele cu mesianicii rasiști care denaturează iudaismul, sionismul și umanitatea", a acuzat el, într-o aparentă referire la Netanyahu, care este judecat pentru infracțiuni de luare de mită pe care le neagă. "Împreună, ei dărâmă democrația".

Barak a vorbit după ce președintele Isaac Herzog, la același eveniment, i-a îndemnat pe israelieni să nu tragă concluzia că țara este condamnată și să arate mai multă încredere în rezistența democrației israeliene.

Barak a fost mult mai critic la adresa coaliției, o grupare formată din Likud-ul lui Netanyahu, două partide ultraortodoxe și trei partide de extremă dreapta, care și-au declarat planurile de a reduce drastic capacitatea Înaltei Curți de a servi drept frână în calea deciziilor guvernului și a legislației Knessetului.

Acordurile de coaliție fără caracter obligatoriu prevăd, de asemenea, o legislație care ar permite discriminarea comunității LGBTQ și a altor israelieni pe motiv de "credință religioasă", precum și anexarea Cisiordaniei fără drepturi depline pentru palestinieni.

"Acest guvern poartă semnele fascismului", a acuzat Barak, dar "există o cale de întoarcere din întuneric".

"Nu este clar cât timp va dura și ce daune vor fi provocate, dar Israelul va ieși din tunel viu și nevătămat", a spus el.

"Nu suntem încă Ungaria sau Polonia", a mai spus el, prezicând că energia și insistența israelienilor asupra libertăților și egalității vor doborî guvernul și "îl vor păta cu turpitudinea sa pentru generații întregi".

În cazul în care Înalta Curte nu va fi în măsură să îl zădărnicească, responsabilitatea va trece în sarcina poporului, a spus el, prezicând o "revoltă non-violentă" a cetățenilor. Dacă va fi necesar, "un milion de cetățeni israelieni vor ieși în stradă și guvernul va cădea".

"Dacă Amnon ar fi fost în viață, ar fi mărșăluit cu ei, poate în fruntea lor, și dacă ar fi putut, ne-ar fi chemat pe toți să facem același lucru", a conchis Barak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.