Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier și fostul ministru de Externe sunt protagoniștii turului doi al alegerilor prezidențiale din Finlanda

Shutterstock
finlanda alegeri

Fostul prim-ministru conservator Alexander Stubb şi fostul ministru de externe Pekka Haavisto vor participa în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Finlanda, care va avea loc pe 11 februarie, transmite AFP, citat de Agerpres.

Stubb s-a clasat pe primul loc duminică, în primul tur al scrutinului, cu 27,2% din voturi, înaintea lui Haavisto (25,8%), un membru al Verzilor care a candidat ca independent, conform numărării a aproape tuturor buletinelor de vot din aceste alegeri dominate de tema securităţii naţionale şi a tensiunilor în relaţia cu Rusia.

Considerat o perioadă drept un personaj care ar fi putut încurca calculele acestor alegeri, candidatul de extremă dreapta al Partidului Finlandez, Jussi Halla-aho, s-a clasat clar în spatele celor doi, cu 19% din voturi.

Beneficiind de prerogative mai limitate decât primul ministru, şeful statului conduce totuşi politica externă în strânsă cooperare cu guvernul şi este comandantul suprem al forţelor armate.

"Cu oricare candidat mă voi confrunta în turul doi, ştiu că vom avea o dezbatere constructivă, civilizată şi de calitate pe probleme dificile de politică externă", a reacţionat Alexander Stubb la postul public Yle după aflarea rezultatului.

Pekka Haavisto a estimat că "diferenţele vor deveni clare pe măsură ce campania avansează".

Finlanda, cel de-al 31-lea membru al NATO

Rămânând neutră în perioada războiului rece, Finlanda a devenit anul trecut cel de-al 31-lea membru al NATO, spre marea nemulţumire a Rusiei, cu care împarte o graniţă de 1.340 de kilometri.

"Experienţa în politică externă era probabil ceea ce au urmărit oamenii când s-au uitat la cei doi candidaţi care vor merge în runda următoare", a estimat pentru AFP Hanna Ojanen, directoarea de cercetare politică la Universitatea din Tampere."Sunt doi politicieni foarte experimentaţi şi realişti, care ştiu despre ce vorbesc", a adăugat ea.

Relaţiile dintre Finlanda şi Rusia s-au deteriorat semnificativ din februarie 2022, după începerea ofensivei ruse în Ucraina. După ce vecinul său a aderat la NATO în aprilie 2023, Moscova a promis "contramăsuri". Finlanda s-a confruntat în special cu un aflux de migranţi la graniţa sa de est.

"Diferenţele ţin de nuanţă" în ceea ce priveşte politica externă, este de acord Tuomas Forsberg, profesor de politică externă la Universitatea din Tampere."Va fi mai mult despre alegerea unei personalităţi luând în considerare credibilitatea, fiabilitatea şi calităţile sale percepute în calitate de lider al politicii externe", a adăugat el.

Viziunea lor asupra funcţiei este similară, dar personalitatea lor diferă, a evidenţiat Forsberg."Alex (Stubb) este mai degrabă un reprezentant al dreptei şi Haavisto al stângii, chiar dacă Haavisto a încercat să sublinieze că nu are nimic roşu, că a luat calea de mijloc ca Verde", potrivit acestuia.

Conservatorul Alexander Stubb a fost prim-ministrul Finlandei în perioada 2014 - 2015, în timp ce Pekka Haavisto a ocupat mai multe funcţii ministeriale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.