Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte al Armeniei a fost inculpat pentru deturnare de fonduri: În joc sunt 489 de milioane de drami

Serj Sargsyan

Fostul preşedinte armean Serj Sargsyan a fost inculpat miercuri pentru deturnare de fonduri, fiindu-i interzis să părăsească teritoriul Armeniei, a anunţat într-un comunicat serviciul special de investigaţii al acestei ţări, informează AFP.

Preşedinte al acestei foste republici sovietice din 2008 până în 2018, înainte de a deveni pentru o scurtă perioadă prim-ministru, Sargsyan este acuzat că "a organizat o privatizare ilegală şi deturnare de către responsabili guvernamentali a 489 de milioane dram (peste 922.000 de euro)", precizează comunicatul.

Citește și: Codul Penal este de partea lui Liviu Dragnea-Cum ar putea fi eliberat mai devreme

Serj Sargsyan, 65 de ani, "are interdicţia de a părăsi Armenia", potrivit aceleiaşi surse, informează agerpres.ro.

În primăvara lui 2018, un val de manifestaţii populare l-au obligat pe Sargsyan să-şi dea demisia şi l-au adus la putere pe liderul opoziţiei, Nikol Pashinyan, devenit premier.

Citește și: Ludovic Orban și-a făcut publică declarația de avere-Cât este de bogat, de fapt, premierul României

Protestatarii îi reproşau lui Serj Sargsyan absenţa luptei împotriva corupţiei şi sărăcia extremă a populaţiei acestei ţări, cu 3 milioane de locuitori şi o diasporă de aproximativ 10 milioane de oameni.

Serj Sargsyan s-a aflat în prim-planul politicii armene încă de la declararea independenţei ţării, în 1991. Militar, a participat la conflictul armeano-azer, primul conflict interetnic din fostul spaţiu al Uniunii Sovietice. Serj Sargsyan a ocupat toate posturile importante, uneori chiar şi simultan: ministru de interne şi al securităţii naţionale, şef al Consiliului de Securitate, ministru al apărării, prim-ministru şi preşedinte începând cu 2008.

Citește și: Cel mai bogat ministru din cabinetul Orban-Ce avere are Monica Anisie

Pe plan internaţional, Serj Sargsyan s-a apropiat de Rusia, care dispune de o bază militară în Armenia, dar nu a rupt nici legăturile cu Uniunea Europeană şi cu Statele Unite.

Un alt fost responsabil armean, Robert Kociarian, predecesorul lui Sargsyan, este de asemenea urmărit penal. Kociarian este suspectat inclusiv că a fraudat alegerile din 2008 în favoarea lui Serj Sargsyan. La acea dată, zece persoane, printre care doi poliţişti, au fost ucise în timpul unor manifestaţii violente ce contestau rezultatele scrutinului.

Citește și: Codul Penal este de partea lui Liviu Dragnea-Cum ar putea fi eliberat mai devreme

Robert Kociarian respinge aceste acuzaţii, pe care le califică motivate politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.