Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, va fi decorat în Germania

Mario Draghi

La câteva luni după ce a plecat din fruntea Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi va primi vineri cea mai înaltă distincţie a Germaniei, Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania, o decizie care a generat critici din partea unor germani nemulţumiţi de politica monetară relaxată promovată de Draghi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cum este posibil ca un om "care a lipsit milioane de deponenţi germani de dobânzile lor" să primească Ordinul de Merit?", se întreba săptămâna trecută cotidianul german Bild. Acelaşi tabloid a publicat în luna septembrie a anului trecut un articol cu titlul "contele Draghila ne goleşte conturile", după ce italianul a redus dobânda de referinţă pentru a stimula economia.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier este cel care va înmâna Ordinul de Merit economistului italian cu prilejul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Bellevue din Berlin începând cu ora 11:00 GMT. Această distincţie este acordată cetăţenilor germani sau străini pentru realizările lor politice, economice, sociale sau intelectuale.

Citește și: Avertizare METEO de ULTIMĂ ORĂ - Sunt vizate 27 de județe din România

Cu toate acestea, 60% dintre germani cred că fostul preşedinte al BCE nu ar trebui să primească această distincţie, potrivit unui sondaj YouGov realizat pentru Handelsblatt.

"Politica sa monetară poate a fost utilă pentru unele state din sudul Europei. Însă nu pentru zona euro şi cu siguranţă nu pentru Germania", a declarat deputatul CDU, Axel Fischer. De asemenea, vice-preşedintele partidului de extremă-dreapta AfD, Beatrix von Storch, a apreciat că decorarea lui Draghi este "o ruşine".

Draghi a condus BCE timp de opt ani. Italianul a folosit toate instrumentele pentru a lupta cu inflaţia scăzută şi stagnarea economică din zona euro, recurgând la dobânzi zero, penalizări pentru băncile care îşi depozitează excesul de lichidităţi la banca centrală şi achiziţii de obligaţiuni.

Momentul definitoriu al mandatului de opt ani al lui Draghi în fruntea BCE este o declaraţie a sa din 12 iulie 2012, când a anunţat că "BCE va face tot ce este necesar pentru a apăra euro şi, credeţi-mă, va fi suficient". Această promisiune, însoţită de asigurarea că va cumpăra cantităţi nelimitate de obligaţiuni guvernamentale, dacă va fi nevoie, a calmat presiunile de pe pieţele financiare şi a salvat uniunea monetară de la dezastru.

Cu toate acestea, dobânzile negative şi programele de achiziţii de obligaţiuni l-au făcut pe Draghi foarte nepopular în mass-media din Germania. La aceasta a contribuit şi faptul că italianul nu a reuşit să stăpânească limba germană în cei opt ani în care a fost preşedinte al BCE. Poate că încercarea cea mai faimoasă a italianului a fost expresia germană ''nein zu allem'' (nu la orice) pe care a utilizat-o corect în 2012 şi din nou în 2016, pentru a critica rezistenţa faţă de politicile sale radicale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.