Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte al Consiliului European: 'Este nevoie de imigranţi în întreaga Europă, din motive demografice'

migranti america

Imigraţia legală din afara Europei în Uniunea Europeană e inevitabilă şi este nevoie de imigranţi în întreaga Europă, din motive demografice, însă trebuie creată o bază de acceptare la nivel social mult mai largă în privinţa imigraţiei legale, a declarat, joi, Herman van Rompuy, fost preşedinte al Consiliului European, potrivit Agerpres.

"Protejarea graniţelor externe ale Uniunii Europene este şi ea o chestiune de suveranitate. Trebuie să decidem noi cine pătrunde pe teritoriul european şi cine nu. Cu cât graniţele vor fi mai sigure, cu atât avem nevoie de mai puţină solidaritate în distribuţia solicitanţilor de azil la nivelul întregii Uniuni. Italia şi Grecia sunt ţări-gazdă pentru mulţi imigranţi. În protejarea frontierelor externe s-au făcut progrese semnificative în privinţa măsurilor de control la graniţe faţă de 2016, dar trebuie să fim conştienţi că vom avea nevoie de imigraţie legală la niveluri superioare, în întreaga Europă. Vă dau doar o singură cifră - populaţia Italiei, fără imigraţie, se va înjumătăţi până la sfârşitul acestui secol, aşadar imigraţia legală e inevitabilă, dar pentru ca această idee de imigraţie legală să poată primi susţinere suficientă în societate, trebuie să putem controla imigraţia ilegală, de aceea ne trebuie o bază de acceptare la nivel social mult mai largă în privinţa imigraţiei legale", a explicat fostul preşedinte al Consiliului European.

Herman van Rompuy, în prezent preşedinte al Centrului de Politici Europene, a apreciat că imigraţia (venirea cetăţenilor non-europeni în UE, n.r.) este percepută peste tot în Europa drept o ameninţare, dar fenomenul opus, cel de emigrare al europenilor din ţările de origine, este o problemă la fel de serioasă.

Citește și: Rareș Bogdan se amuză pe seama Vioricăi Dăncilă: ‘Ce-i asta, Tom și Jerry?’

"Imigraţia este percepută ca o ameninţare în toată Uniunea Europeană, în mod corect sau incorect, dar emigrarea (părăsirea unei ţări europene de locuitorii nativi, n.r.) şi îmbătrânirea forţei de muncă sunt un pericol real, în special în Europa Centrală şi de Est. Emigraţia include şi exodul de creiere, iar în timp ce o ţară ca Polonia suferă de emigrare, şi are nevoie de undeva între unul şi două milioane de ucraineni ca să îşi acopere acest deficit de populaţie activă, Polonia acceptă, după unele cifre, între 1 şi 2 milioane de ucraineni, în condiţiile în care unii polonezi părăsesc Polonia. Ştiu cât de delicată e problema asta şi în România, dar cazul tehnologiilor şi cel al automatizării e una din soluţiile pentru a păstra un nivel solid de dezvoltare economică când forţa de muncă emigrează, atunci trebuie să-ţi poţi creşte productivitatea prin intermediul automatizării industriale. Sigur, soluţia ideală e să îi convingi pe oameni să rămână în ţara lor şi să le oferi o perspectivă atrăgătoare de dezvoltare economică şi de creştere a nivelului de trai", a opinat Herman van Rompuy, în cadrul unei dezbateri organizate la Bucureşti pe tema viitorului Europei şi a viitorului economiei româneşti.

Fostul preşedinte al Consiliului European a avertizat însă că imigraţia trebuie abordată cu precauţie, mai ales în contextul în care cel mai mare vecin al Europei, Africa, va depăşi în viitor cifra de 4 miliarde de locuitori.

"În ceea ce priveşte migraţia, trebuie să fim foarte precauţi, pentru că cel mai mare vecin al nostru este Africa, iar Africa va avea 4 miliarde de locuitori de până la sfârşitul acestui secol, adică la fel de mult precum India şi China la un loc. Deci criza migraţiei poate reveni şi ea, dar sunt recunoscător naturii pentru darul că mă gândesc la toate aceste aspecte fără să mă panichez şi fără să am coşmaruri. Mai bine să fii pregătit şi să faci eforturi din timp, decât să nu dormi noaptea", a susţinut Herman van Rompuy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.