Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul președinte al Turkmenistanului, poziție importantă cu puteri extinse

turkmenistan.gov.tm
Gurbangulî Berdîmuhamedov

Fostul lider al Turkmenistanului Gurbangulî Berdîmuhamedov a fost numit sâmbătă "şeful naţiunii" şi preşedinte al unui organism suprem, consolidându-şi astfel rolul în acest stat din Asia Centrală bogat în hidrocarburi şi unul dintre cele mai închise din lume, relatează AFP, citat de Agerpres.

Turkmenistanul, o fostă republică sovietică ce se învecinează cu Marea Caspică, este condusă de peste 16 ani de către familia Berdîmuhamedov. Ajuns la putere în 2006, tatăl, Gurbangulî, cunoscut în special pentru cultul nestăvilir al personalităţii, i-a predat puterea fiului sau Serdar, ales preşedinte în martie 2022.

Fostul preşedinte, în vârstă de 65 de ani, numit şi "Eroul-Protector" (Arkadag) este considerat de observatori drept adevăratul deţinător al puterii.

În urma unei şedinţe comune a celor două camere ale Parlamentului, Camera Superioară a fost desfiinţată la propunerea lui Gurbangulî Berdîmuhamedov, care a condus-o până acum, a informat televiziunea de stat turkmenă.

Berdîmuhamedov a apreciat că un parlament unicameral va contribui la "democratizarea societăţii, deoarece cele două camere ale actualului parlament sunt aproape redundante".

Gurbangulî Berdîmuhamedov, căruia i s-a acordat sâmbătă titlul de "şef al naţiunii", va conduce un "corp reprezentativ suprem al puterii populare", Halk Malsahaty (Consiliul Popular), cu puteri extinse.

Potrivit informaţiilor publicate anterior în presa de stat turkmenă, preşedintele, minştrii, înalţii funcţionari publici şi aleşii ar urma să facă parte din acest Consiliu Popular pe care Berdîmuhamedov tatăl îl va conduce.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.