Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul președinte brazilian, Lula da Silva, îşi exprimă 'solidaritatea' cu guvernele de stânga latino-americane

Alchetron
Luiz Inacio Lula da Silva

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi-a exprimat sâmbătă "solidaritatea" cu guvernele de stânga din regiune şi i-a cerut preşedintelui american, Donald Trump, să se ocupe de propriile probleme, într-un discurs ţinut la o zi după punerea sa în libertate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Lula da Silva a primit vineri numeroase mesaje de sprijin din partea unor lideri latino-americani de stânga după ce a fost eliberat din închisoare. 

Fostul preşedinte, închis din aprilie 2018 şi pus în libertate după o decizie a Curţii Supreme, a ţinut un discurs în faţa sindicatului metalurgiştilor din Sao Bernardo del Campo, la care au fost prezenţi sute de simpatizanţi. 

El l-a criticat vehement pe actualul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, dar a consacrat câteva minute din cuvântare şi viziunii sale despre actuala situaţie din America Latină. 

"Evo Morales a fost reales în Bolivia, dar dreapta, ca şi aici, nu a vrut să accepte rezultatul", a spus Lula da Silva.

Citește și: Preşedintele Boliviei, Evo Morales, invită la un dialog politic

"Trebuie să fim solidari cu Bolivia, trebuie să fim solidari cu poporul chilian, trebuie să fim solidari cu poporul argentinian. Trebuie să îl rugăm pe Dumnezeu ca în Uruguay să câştige camaradul Daniel Martinez pentru ca neoliberalismul să nu se implanteze acolo", a declarat fostul preşedinte. 

"Trebuie să fim solidari cu poporul venezuelan", a continuat el, adăugând că este "normal să existe critici (...), dar poporul din ţara ta este cel care rezolvă problemele din ţară", a spus Lula da Silva. 

Ovaţionat de partizanii săi, el a profitat de ocazie pentru a-l ataca pe Donald Trump, cu care preşedintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro împărtăşeşte afinităţi politice şi ideologice. "Trump să rezolve problemele Statele Unite şi să nu vină să îi deranjeze pe latino-americani, pentru că nu a fost ales pe post de curator al lumii!", a subliniat el. 

Lula a fost încarcerat în aprilie 2018, la scurt timp după condamnarea sa în apel pentru fapte de corupţie. El a fost pus în libertate vineri după ce judecătorii Curţii Supreme au declarat ca neconstituţională prevederea conform căreia o persoană poate fi încarcerată înainte de epuizarea tuturor căilor de atac.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.