Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte francez François Hollande cere retragerea, din 'onoare', a proiectului de lege cu privire la 'securitatea globală'

francois hollande

Fostul preşedinte francez François Hollande cere retragerea - din ”onoare” - a proiectului de lege privind ”securitatea globală”, contestat violent sâmbătă, amintind că a fost nevoit, la rândul său, să retragă un proiect de lege cuprivire la retragerea cetăţeniei franceze, relatează AFP.

”Azi, dacă există onoare, ea este de căutat în retragerea textului de lege şi nu în menţinerea lui”, a declarat fostul preşedinte al Republicii într-un interviu video, sâmbătă, ziarului La Montagne, pe care l-a difuzat pe contul său de Twitter, potrivit news.ro.

Citește și: Atac fără precedent al lui Andrei Caramitru asupra lui Nicușor Dan: ‘Primarul Bucureștiului și-a schimbat numele. Acum e NicuȘiOrban’

”Există mai multă onoare în retragerea unui text, atunci când el se loveşte de consecinţe şi creează disensiuni în societate, decât în a-l menţine pentru un guvern sau un preşedinte al Republicii, atunci când există riscul să se creeze neînţelegere şi violenţe”, subliniază predecesorul lui Emmanuel Macron.

”Dezbaterea a început, iar traducerea ei legislativă a fost pe cât de nepotrivită, pe atât de inoportună”, apreciază fostul şef socialist al statului, referindu-se la acest proiect de lege şi la măsura sa far din articolul 24, care prevede pedepsirea difuzării, cu rea intenţie, a unor imagini în care apar forţe de ordine.

François Hollande aminteşte, în această privinţă, că s-a ”confruntat de asemenea cu acest tip de decizie, în privinţa retragerii cerăţeniei”.

La trei zile după atentatele de la 13 noiembrie 2015, François Hollande şi-a exprimat dorinţa să modifice Constituţia, pentru a introduce în ea regimul stării de urgenţă şi a lărgi retragerea cetăţeniei tuturor persoanelor cu dublă naţionalitate condamnate în dosare de terorism, inclusiv cele născute în Franţa.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: ‘Este total scăpată de sub control! Guvernul nu ne protejează! Despre asta vorbim în momentul de față’

Această măsură cu privire la cetăţenie a provocat dezbateri aprinse şi a condus la demisia ministrului Justiţiei de atunci, Christiane Taubira.

”Atunci când această problemă, care apărea drept un răspuns la criza teroristă, a împărţit (oamenii), eu am preferat să retrag textul”, aminteşte François Hollande, care a renunţat la această măsură la 30 martie 2016.

Zeci de mii de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, împotriva textului legii ”securităţii globale”, dar şi împotriva violenţelor poliţiei şi rasismului, în urma unei serii de arestări violente, dezvăluite cu ajutorul unor înregistrări video.

François Hollande şi-a exprimat dorinţa ”ca acest comportament să se schimbe”, pentru a se evita ca ”poliţia să fie pătată de un anumit număr de comportamente”.

”Atunci când există comportamente nedemne din partea anumitor poliţişti, există sancţiuni şi proceduri judiciare. În schimb, când poliţiştii sunt ei înşişi atacaţi (...), este necesar să lise asigure susţinerea”, subliniază fostul şef al statului francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.