Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy propune 'un nou tratat' european şi susține că Brexitul poate fi evitat

Nicolas Sarkozy on visit in Bordeaux

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy propune un "nou tratat" pentru "a schimba profund regulile jocului" Uniunii Europene şi a împiedica "divorţul" Regatului Unit de UE, apreciind că acesta poate fi evitat, potrivit unui interviu publicat în săptămânalul Le Point, relatează AFP, informează Agerpres.

Înainte de alegerile europene din mai 2019, "există o singură prioritate: să punem un nou tratat pe masă pentru a defini Europa viitorului şi a schimba profund regulile jocului", a declarat Sarkozy, în timp ce partidul său Republicanii (LR) urmează să prezinte lista pentru scrutin.

Pentru el, un nou tratat european ar face posibil ca britanicii să rămână în Europa ''începând de mâine. Cu mai puţine competenţe, dar mai lizibile".

''Suntem pe cale să pierdem a doua economie din Europa, Regatul Unit, şi nu ne interesează decât un singur lucru: condiţiile de divorţ, fără a ne întreba dacă acest divorţ poate fi prevenit. Şi sunt convins că se poate", a apreciat fostul preşedinte francez (2007-2012).

A doua Europă, ''prioritatea acesteia trebuie să fie punerea în practică a pieţei unice şi a unor politici majore, cum ar fi agricultura, industria, concurenţa, comerţul sau cercetarea. (...) Restul fără excepţie trebuie să revină în competenţa statelor'', a explicat fostul preşedinte francez.

Pentru el, problema migraţiei ''nu mai poate fi gestionată de un comisar necunoscut şi fără legitimitate politică. Ea trebuie să fie gestionată de un guvern european format din miniştrii de interne, care îşi vor alege un preşedinte, vor da socoteală în mod democratic şi care se vor alătura Frontex'', Agenţia europeană de protecţie a frontierelor, a apreciat el.

Sarkozy a propus de asemenea în paralel "cel mai mare plan de dezvoltare din istorie pentru continentul african", notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.