Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost numit guvernator al regiunii Odesa

Saakaşvili

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, citat de AFP.

Acesta din urmă l-a descris pe noul guvernator drept 'un mare prieten al Ucrainei', anunţând totodată că a semnat cu o zi în urmă decretul prin care i-a acordat cetăţenia ucraineană. 'Sunt multe probleme de rezolvat la Odesa: păstrarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale, independenţei şi calmului', a subliniat în continuare Poroşenko. 'Un alt război, probabil şi mai important, este cel împotriva corupţiei', a mai spus şeful statului ucrainean.

În urma pierderii Crimeii, oraşul Odesa a devenit principalul port ucrainean, iar regiunea omonimă este apropiată de regiunea separatistă Transnistria, din Republica Moldova. Odesa a fost prezentată de oficialii ruşi drept o parte a proiectului Novorossia (Noua Rusie), statul pe care separatiştii proruşi din Ucraina doresc să-l creeze unind provinciile secesioniste Doneţk şi Lugansk.

Deşi este un oraş majoritar rusofon, Odesa a reuşit deocamdată să reziste presiunilor separatiste ce au condus la conflictul armat din estul Ucrainei, dar situaţia din această localitate este în prezent tensionată, unele organizaţii pro-ucrainene fiind vizate în ultimele luni de atentate cu bombă. Anul trecut, pe data de 2 mai, oraşul Odesa a fost scena unei tragedii care a costat viaţa a 48 de persoane, majoritatea proruşi care au murit într-un incendiu declanşat într-o clădire unde s-au refugiat după ce s-au confruntat cu simpatizanţi ai guvernului ucrainean.

Deja criticată de Moscova, numirea lui Saakaşvili în acest post este a doua funcţie importantă pe care fostul preşedinte georgian o primeşte în statul ucrainean, după ce în luna februarie a fost numit consilier al preşedintelui ucrainean Poroşenko, poziţie din care a condus Consiliul consultativ internaţional pentru reforme, organism însărcinat cu elaborarea de propuneri pentru implementarea reformelor economice în Ucraina.

Mihail Saakaşvili a devenit preşedinte al Georgiei în anul 2003 în urma 'Revoluţiei Trandafirilor', care a condus la plecarea de la putere a lui Eduard Şevarnadze. În cei zece ani cât a condus această ţară, el a fost criticat pentru stilul său autoritar, dar mai ales pentru războiul cu Rusia din anul 2008, încheiat în numai câteva zile cu o înfrângere dezastruoasă a armatei georgiene.

După ce partidul său, Mişcarea Naţională Unită, a pierdut alegerile legislative din anul 2012 în faţa coaliţiei 'Visul Georgian', zeci de foşti oficiali din administraţia sa au fost arestaţi şi urmăriţi penal pentru abuz de putere sau corupţie. După ce şi-a încheiat ultimul mandat prezidenţial în noiembrie 2013 (şi scrutinul prezidenţial fiind câştigat tot de coaliţia Visul Georgian), Saakaşvili a părăsit Georgia.

În septembrie 2014, el a fost inculpat de justiţia georgiană pentru abuz de putere şi folosirea excesivă a forţei în reprimarea manifestaţiilor din anul 2007, fiind emis şi un mandat internaţional de arestare pe numele său. Saakaşvili consideră însă că acţiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtăşită de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, care au avertizat autorităţile de la Tbilisi că justiţia nu trebuie supusă ingerinţelor politice.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.