Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma și-a scos la vânzare o carte care promite să 'clarifice lucrurile' asupra perioadei preşedinţiei sale

bbc.com
Jacob Zuma

Şaisprezece euro exemplarul, 55 de euro cu semnătura fostului preşedinte sud-african: Jacob Zuma, eliberat condiţionat, şi-a pus duminică în vânzare cartea intitulată "Jacob Zuma vorbeşte" şi care promite să "clarifice lucrurile" asupra perioadei preşedinţiei sale, informează AFP.

Implicat în numeroase scandaluri, fostul şef al statului sud-african a fost obligat să demisioneze în 2018. De atunci, o comisie anchetează asupra corupţiei generalizate din timpul celor 9 ani ai preşedinţiei lui Zuma, potrivit Agerpres.

"Primii sosiţi, primii serviţi. Dudu (Dudu Zuma-Sambudla, fiica lui Jacob Zuma) şi cu mine vom fi la McDonalad's în Sandton", cartier de afaceri din nordul Johannesburgului, pentru "o vânzare directă", înainte ca exemplarele să fie disponibile de luni în librărie, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al fundaţiei care îl reprezintă pe fostul preşedinte, Mzwanele Manyi.

După-amiaza, în parcarea fast-food-ului circa 20 de persoane interesate de apropiau cu paşi mici de o maşină cu portbagajul deschis. Înăuntru se afla un sigur pachet cu cartea probabil auto-editată.

În vârstă de 79 de ani, Jacob Zuma, a fost eliberat din închisoare în septembrie, din cauza unor probleme de sănătate, în timp ce ispăşea o pedeapsă de 15 luni de detenţie, pentru obstrucţionarea justiţiei, după ce refuzase cu obstinaţie să se prezinte în faţa comisiei de anchetă.

În timpul libertăţii sale condiţionate el se află pe domeniul său luxos din Nkandla, în provincia Kwazulu-Natal, estul Africii de Sud. Încarcerarea lui, în iulie, a fost la originea unui val de violenţe fără precedent în regiune şi în Johannesburg. O serie de proteste ale susţinătorilor săi au degenerat atunci în revolte de anvergură, soldate cu cel puţin 337 de morţi la Johannesburg şi în fieful lui Zuma, Kwazulu-Natal. Autorităţile au mobilizat 25.000 de forţe de ordine pentru a calma situaţia.

Insistând asupra importanţei "adevărului", fostul şef al statului a apărut în formă bună într-o înregistrare video, în timpul lansării online a cărţii sale, vineri. "Nu serveşte la nimic să inventăm poveşti, pentru că voi aveţi o maşină suficient de puternică pentru a o face", a declarat el, instalat în spatele unor teancuri de cărţi cu copertă roşie, pe care el îşi punea, surâzător, braţele încrucişate.

Procesul lui pentru corupţie este încă curs, după numeroase amânări. Zuma este acuzat că a primit peste patru milioane de ranzi (235.000 de euro la cursul actual), inclusiv de la grupul francez Thales, una dintre companiile care au beneficiat de un contract important în valoare de circa 2,8 miliarde de euro. Dacă va fi găsit vinovat, el este pasibil de până la 25 de ani de închisoare.

Fostul preşedinte nu a încetat să susţină că este persecutat şi să denunţe o justiţie care încearcă să fabrice împotriva lui procese politice.

Cartea lui Jacob Zuma, scrisă la persoana a treia, conţine mărturii ale unor foşti apropiaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.