Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-jeou, vizită istorică în China

China Taiwan

Fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-jeou va călători în China săptămâna viitoare, devenind primul fost sau actual lider al Taiwanului care va vizita China, informează dpa.

Vizita lui Ma va începe la 27 martie şi va dura 12 zile, potrivit Agerpres.

Ea a fost anunţată într-un context de tensiuni ridicate între China şi insula autoguvernată. Taiwanul are din 1949 un guvern independent, însă China consideră insula parte a teritoriului său.

Anunţând vizita, Hsiao Hsu-tsen, directorul Fundaţiei Ma Ying-jeou pentru Cultură şi Educaţie, a declarat într-o conferinţă de presă că nu există planuri ca Ma să facă o vizită la Beijing.

Ma va conduce o delegaţie de foşti oficiali guvernamentali şi de studenţi, care va vizita câteva oraşe din China, printre care Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing şi Shanghai.

El le aduce un omagiu strămoşilor săi în provincia Hunan cu prilejul unei sărbători tradiţionale chineze.

Partidul Democratic Progresist (DPP), la guvernare în Taiwan, a criticat luni planul lui Ma, despre care a spus că nu respectă voinţa opiniei publice şi interesele naţionale taiwaneze.

Într-un comunicat emis luni, administraţia prezidenţială de la Taipei a afirmat că Ma ar trebui nu doar să acţioneze în conformitate cu interesele naţionale ale Taiwanului, dar şi să reflecte sentimentele locuitorilor acestuia în timpul vizitei sale.

Ma, membru al Partidului Naţionalist Chinez (KMT), de opoziţie, a condus Taiwanul din 2008 până în 2016. Sub administraţia sa, cele două părţi ale Strâmtorii Taiwan s-au bucurat de relaţii relativ calme din 1949, când KMT s-a refugiat în Taiwan după ce a pierdut războiul civil din China.

La sfârşitul lui 2015, Ma a avut o întâlnire istorică cu preşedintele chinez Xi Jinping în Singapore.

China a întrerupt orice comunicare cu conducerea Taiwanului în iunie 2016, la o lună după ce Tsai Ing-wen din DPP a preluat mandatul de preşedinte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.