Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul primar al Teheranului a fost ales preşedinte al Parlamentului iranian

iran irak

Noul Parlament al Iranului l-a ales joi drept preşedinte al adunării consultative pe fostul primar al Teheranului, Mohammad-Bagher Ghalibaf, consolidând puterea conservatorilor înainte de alegerile prezidenţiale prevăzute pentru anul viitor, informează AFP potrivit Agerpres.

Televiziunea de stat a anunţat că Mohammad-Bagher Ghalibaf, 58 de ani, a primit 230 din cele 267 de voturi exprimate pentru mandatul său în acest post, unul dintre cele mai importante din Republica Islamică.

Mohammad-Bagher Ghalibaf a candidat de trei ori, fără succes, în alegerile prezidenţiale, este fost şef al poliţiei, membru al Gardienilor Revoluţiei - armata ideologică a Iranului - şi primar al Teheranului din 2005 până în 2017.

Alegerea lui la conducerea Parlamentului Iranului înclină şi mai mult balanţa de partea conservatorilor în faţa preşedintelui ţării Hassan Rouhani, un moderat, într-un context de puternică recesiune economică provocată de sancţiunile americane şi de tensiuni exacerbate între Teheran şi Washington.

Mohammad-Bagher Ghalibaf a întrunit majoritatea voturilor capitalei în timpul alegerilor legislative din februarie, marcate de un puternic absenteism, pentru alegerea celor 290 de deputaţi ai celei de-a 11-a legislaturi de după Revoluţia Islamică din 1979.

Acest absenteism record a fost determinat în special de descalificarea a mii de candidaţi moderaţi şi reformişti de Consiliul Gardienilor Constituţiei, organism aflat în mâinile conservatorilor şi menit să controleze alegerile, reducând scrutinul la o confruntare între conservatori şi ultraconservatori.

Parlamentul iranian a fost închis din 7 aprilie, în cadrul măsurilor luate pentru a stopa propagarea noului tip de coronavirus care a lovit puternic Iranul.

Potrivit Ministerului Sănătăţii iranian, COVID-19 a provocat decesul a 7.564 de oameni dintre cei 141.591 contaminaţi.

Ghalibaf îi succede în noua funcţie lui Ali Larijani, care a fost preşedintele Parlamentului iranian din 2008.

Preşedintele Parlamentului conduce afacerile adunării consultative, dar ocupă şi un loc în Consiliul Superior de Coordonare Economică, la fel ca preşedintele ţării şi şeful puterii judiciare.

Înfiinţat în 2018 de Ghidul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, acest Consiliu este cea mai înaltă autoritate de gestionare a afacerilor economice ale ţării şi are drept misiune combaterea sancţiunilor americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.