Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, apariție la Abu Dhabi la doar 5 zile de la clasarea procesului pentru spălare de bani

El País
Juan Carlos I

-Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, a avut sâmbătă o apariţie publică rară la un turneu de tenis demonstrativ la Abu Dhabi, a constatat un fotograf al AFP, la cinci zile după clasarea unui proces care l-a vizat în Elveţia pentru spălare de bani.

După trei ani de anchetă, justiţia din Geneva a clasa luni procesul privind averea lui Juan Carlos I. În august 2018 a fost deschis un proces pentru "spălare de bani în formă agravată" după apariţia unor articole de presă care relatau că monarhul destituit ar fi primit comisioane ilegale, printre care 100 de milioane de dolari de la Arabia Saudită.

Juan Carlos I, care a fost nevoit să abdice în 2014 pe fondul scandalurilor, a asistat la un meci între compatriotul său Rafael Nadal şi canadianul Denis Shapovalov în cadrul Mubadala World Tennis Championship. Acest turneu demonstrativ este organizat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, monarhie bogată din Golf unde s-a exilat fostul rege.

Deşi parchetul din Geneva a anunţat că a clasat dosarul, ancheta a stabilit faptul că Juan Carlos I a primit efectiv la 8 august 2008 suma de 100 de milioane de dolari (88,8 milioane de euro) din partea Ministerului saudit de Finanţe.

Ancheta a scos de asemenea la iveală şi alte plăţi primite de Juan Carlos I sau de fosta sa amantă Corinna zu Sayn-Wittgenstein, în valoare de aproape nouă milioane de dolari în total (opt milioane de euro), provenite de la Kuweit şi Bahrain, alte monarhii bogate din Golf.

Plata celor 100 de milioane de dolari de către regatul saudit este de asemenea în centrul uneia din cele trei anchete care îl vizează în Spania pe fostul rege, în vârstă de 83 de ani, figură centrală a restaurării democraţiei după moartea dictatorului Franco în 1975.

Ancheta este încă în desfăşurare în Spania, unde procurorii au decis la începutul lunii decembrie să o extindă cu şase luni.

La Londra, Corinna zu Sayn-Wittgenstein încearcă în prezent să obţină inculparea lui Juan Carlos I pentru presupuse acte de hărţuire după ruptura lor, însă fostul suveran şi-a invocat dreptul la imunitate în calitate de membru al familiei regale. Justiţia britanică nu a luat încă o decizie, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.