Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul şef al executivului catalan Carles Puigdemont nu intenţionează să se ascundă în Belgia, anunță avocatul acestuia

Carles Puigdemont

Fostul şef al executivului catalan Carles Puigdemont nu intenţionează să se ascundă în Belgia şi nu s-a decis dacă va cere azil, a declarat marţi Paul Bekaert, avocatul său belgian care îl reprezintă începând de luni, de la sosirea acestuia la Bruxelles, într-un interviu acordat postului de radio flamand Radio 1, citat de EFE, scrie agerpres.ro.

'Nu a fugit din Barcelona', a dat asigurări Bekaert, care a insistat că Puigdemont 'are dreptul' să se afle în Belgia, dat fiind că 'nu există nimic împotriva lui'. 

Întrebat dacă Puigdemont va cere azil în Belgia, avocatul a declarat că păstrează 'deschise toate uşile', dar că 'nu s-a decis nimic deocamdată', recunoscând totodată că nu este clar dacă o astfel de solicitare ar avea succes. 'Cineva poate să ceară, dar să şi obţină (ceea ce a cerut - n.r.) este altă discuţie', a apreciat el. 

Avocatul belgian a mai anunţat că fostul lider catalan ar urma să susţină o conferinţă de presă la orele 11:30 GMT (13:30, ora României). 

Bekaert, care a activat ca avocat pentru drepturile omului timp de peste 40 de ani, a anunţat că ar mai putea reprezenta şi alţi lideri catalani, potrivit Reuters. El a declarat că experienţa sa în contestarea solicitărilor de extrădare din partea Madridului emise pe numele unor separatişti basci se va dovedi folositoare, deşi noile norme ale Uniunii Europene fac ca ţărilor europene să le fie mai greu să refuze extrădarea unor cetăţeni în alte state ale UE. 

'Cunosc foarte bine reacţia spaniolilor. Le cunosc psihologia şi mentalitatea', a insistat Bekaert, adăugând că Puigdemont a venit în Belgia în primul rând pentru că Bruxellesul este 'capitala Europei' şi un forum de unde să se adreseze unei audienţe mai mari. 

El a acuzat Madridul că abuzează de procese în scopuri politice, într-o referire la refuzul autorităţilor spaniole de a permite organizarea unui referendum privind independenţa Cataloniei şi la punerea sub acuzare a liderilor regionali catalani. Puigdemont a fost acuzat de rebeliune şi răzvrătire, aminteşte Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.