Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO| Avocatul unui europarlamentar din partidul grec Zori Aurii a ridicat braţul într-un salut nazist, în timpul unui proces

pixabay
steag grecia

Avocatul unui europarlamentar din partidul grec Zori Aurii a ridicat vineri braţul într-un salut nazist, în timpul unui proces pentru crimă, informează AFP.

Avocatul Konstantinos Plevris, tatăl ministrului sănătăţii Thanassis Plevris, este cunoscut pentru poziţiile sale antisemite şi de extremă dreaptă. El îl reprezintă în faţa unei curţi de apel pe Ioannis Lagos, membru al Parlamentului European şi fost membru al conducerii formaţiunii extremiste Zori Aurii, condamnat în primă instanţă la 13 ani şi opt luni de închisoare, potrivit Agerpres.

Liderii Zori Aurii sunt judecaţi pentru uciderea cu lovituri de cuţit a rapperului grec militant Pavlos Fyssas, în septembrie 2013.

Surse ale AFP din mediul judiciar au relatat că Plevris a avut o dispută aprinsă cu partea civilă în proces şi cu Magda Fyssa, mama victimei, o figură emblematică a mişcării antifasciste din Grecia şi principala martoră la procesul început în iunie.

Aceasta şi-a manifestat indignarea: "Am trăit ameninţările (...) teroarea miliţiilor Zori Aurii"; "cel mai rău a fost că am auzit până şi că Lagos este 'deţinut politic' ".

Unii simpatizanţi ai ei au aplaudat-o, iar Plevris a protestat ridicându-se şi prezentând salutul nazist. "Nu e interzis de lege", a susţinut el, conform unei surse a agenţiei France Presse.

După gestul respectiv, preşedinta curţii a suspendat şedinţa.

Reprezentantul părţii civile, avocatul Kostas Papadakis, i-a pus în vedere magistratei: "curtea dumneavoastră trebuie să judece dacă salutul nazist este permis în sală". El a declarat pentru AFP că şi la şedinţa precedentă susţinători ai partidului Zori Aurii au salutat astfel în sala de judecată, în timpul în timpul unei pauze.

AFP precizează că într-adevăr în Grecia salutul nazist nu este incriminat penal, ca în Germania sau alte ţări europene.

Asasinarea lui Fyssas de către un membru al partidului Zori Aurii, cu sprijinul conducerii formaţiunii, a provocat un şoc în Grecia aflată atunci într-o perioadă grea din punct de vedere economic şi social. Ca partid parlamentar, Zori Aurii beneficiase practic până atunci de imunitate din partea autorităţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.