Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | A reușit să facă o avere după ce a vândut un 'opritor de usă' pentru șopron: Era de origine extraterestră

Descopera.ro
Sopron

Un bărbat a reușit să obțină o sumă importantă de bani după ce a realizat că opritorul de ușă din șopron era, în realitate, de origine extraterestră.

Unul dintre cei mai mari meteoriți documentați vreodată în statul american Michigan a fost adus la cunoștința cercetătorilor abia după 80 de ani de la descoperirea sa, conform Descoperă.ro.

Meteoritul de 10 kilograme a fost folosit ca opritor de ușă la o fermă din zonă, astfel că roca spațială a trecut neobservată timp de zeci de ani înainte să fie recunoscută de comunitatea științifică.

„Mi-am dat seama imediat că era ceva special. Este cel mai valoros specimen [pe care l-am ținut vreodată în mâinile mele], atât monetar cât și științific”, a spus Monaliza Sirbescu, geolog la Universitatea Centrală din Michigan, după ce a investigat obiectul.

David Mazurek, un rezident din Grand Rapids, Michigan, a rugat-o pe Sirbescu să îi facă o analiză a unei pietre pe care o deținea de 30 de ani, cu suspiciunea că ar putea fi un meteorit.

Pentru Sirbescu, cereri de acest fel nu erau ceva neobișnuit, însă ceea ce avea să urmeze avea să depășească toate așteptările.

„Timp de 18 ani, răspunsul a fost un nu categoric… nu e vorba de un meteorit”, a explicat Sirbescu într-un comunicat transmis în 2018. Totuși, de această dată, răspunsul avea să fie diferit.

O rocă de fier spațial cu o proporție semnificativă de nichel

Nu numai că era o piatră cosmică, ci una cu adevărat impresionantă.

Acest obiect, denumit Meteoritul Edmore, reprezintă o rocă spațială din fier cu un conținut semnificativ de nichel, în jur de 12%.

Cu toate acestea, povestea cum a ajuns acest meteorit în posesia lui Mazurek este și mai interesantă.

O piatră ciudată a îndeplinit funcția de opritor de ușă într-un șopron timp de mai multe decenii.

Conform relatărilor lui Sirbescu, când bărbatul a achiziționat ferma din Edmore, Michigan, în 1988, i s-a făcut un tur al proprietății de către proprietarul de atunci și a observat o piatră neobișnuită folosită ca opritor de ușă în șopron.

În momentul în care Mazurek l-a întrebat pe proprietar despre piatră, acesta i-a dezvăluit că era, de fapt, un meteorit. Proprietarul i-a povestit că, în anii 1930, el și tatăl său au asistat la căderea unui meteorit într-o noapte, eveniment însoțit de un "zgomot înfiorător".

Timp de 30 de ani, Mazurek a păstrat acea piatră cosmică

A doua zi, cei doi au descoperit craterul lăsat în urmă de obiect și l-au excavat din șanțul proaspăt format. Piatra încă era călduță. Și mai ciudat a fost că proprietarul i-a spus lui Mazurek că, întrucât meteoritul făcea parte din proprietate, acum îi aparținea.

Astfel, Mazurek a rămas cu piatra spațială timp de trei decenii și a continuat să o folosească drept opritor de ușă, cu excepția momentelor în care copiii săi o luau la școală pentru a se lăuda cu ea.

Cât despre prețul meteoritului?

Mazurek a observat că unii oameni primeau bani pentru bucățile mici de meteorit, așa că a hotărât să evalueze valoarea acestei roci uriașe, conform ScienceAlert.

În cele din urmă, bărbatul și-a vândut meteoritul către Planetariul Abrams de la Universitatea de Stat din Michigan, angajându-se să ofere 10% din profit departamentului de științe ale Pământului și atmosferice, unde Sirbescu a dezvăluit adevărata identitate a roci.

Ei bine, cât a fost prețul meteoritului? Acesta a fost de 75.000 de dolari.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.